За 2017 рік НБУ здійснив більше 1000 перевірок пунктів з обміну валюти

За 2017 рік Національний банк  здійснив 1018 перевірок пунктів з обміну валюти небанківських фінансових установ (НФУ). Останні здійснювалися у Києві та у всіх областях України. Найбільш значними порушеннями порядку здійснення валютно-обмінних операцій були:

  • Проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;
  • Виявлення під час перевірки значної невідповідності між обсягами готівкових коштів у касі НФУ та бухгалтерськими звітними документам;
  • Не надання в ході здійснення перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника НБУ;
  • Перешкоджання проведенню перевірки.

За підсумками зафіксованих порушень НБУ відкликав генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій у однієї НФУ.

“Національний банк особливу увагу у сфері фінансового моніторингу приділяє, зокрема, проведенню ризик-орієнтованої політики, направленої на підвищення прозорості фінансових операцій, які здійснюються клієнтами не тільки банків, але й небанківських фінансових установ. Тому у 2018 році ми перевірятимемо в першу чергу ті НФУ, у роботі яких були виявлені суттєві порушення в 2017 році, і щодо яких є сумніви стосовно достовірності обсягів валютно-обмінних операцій, відображених у звітності”, – зазначив директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

У процесі перевірок Національний банк України виявив 115 нелегальних пунктів обміну валют: у Києві, в Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Чернівецькій областях.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти було передано до Нацполіції та інших правоохоронних органів. Регулятор зазначив, що найбільшу ефективність була у співпраці з підрозділами захисту економіки Національної поліції України – саме від них до НБУ надходять повідомлення про заходи, вжитті для припинення діяльності вказаних пунктів.

Крім того, відповідно до постанови Правління НБУ № 962 від 01.07.2016 діє Реєстр приміщень, які здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.