Польща продовжила дію валютної угоди із НБУ

Центральні банки України та Польщі ще на рік продовжили дію угоди про можливість валютної підтримки Києва на 1 млрд доларів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. Умови договору не змінилися: максимальний обсяг операцій – 1 млрд доларів в еквіваленті, а термін дії – один рік із можливістю пролонгації.

Центробанк Польщі вирішив відкрити Національному банку України доступ до 1 млрд доларів на умовах валютного свопу вже в перший день повномасштабного вторгнення рф. НБУ не використовував відповідне фінансування, водночас така підтримка центробанку Польщі стала «подушкою безпеки» для фінансового сектору України.

Валютний своп – валютна операція за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) під час укладення договору.

Нагадаємо, Польща у 2022 році виділила на допомогу Україні та українцям близько 1% від ВВП країни — до 30 млрд злотих (майже 7 млрд дол.).

Тим часом, польський уряд схвалив національну програму зі стимулювання виробництва боєприпасів на загальну суму до двох мільярдів злотих (426,7 мільйона євро).