Поповнення карток готівкою через термінали з 1 серпня потребуватиме телефону – НБУ

З 1 серпня внесення готівки через термінали вимагатиме від платника ввести номер мобільного телефону.

Такі норми передбачені постановами правління Нацбанку  № 90 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” та № 89 “Про внесення  Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні”.

Так, з 1 серпня 2023 року додаються реквізити до квитанцій, які формуються під час здійснення готівкових операцій з використанням платіжних пристроїв, зокрема через термінали. Зокрема, квитанції за результатами операцій із внесення готівки за допомогою терміналів для її зарахування на рахунки додатково повинні містити номер мобільного телефону платника.

У зв’язку з цим для зарахування грошей на рахунок платник при здійсненні такої операції через термінал повинен::

  • ввести номер свого мобільного телефону на екрані терміналу;
  • отримати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);
  • ввести на екрані терміналу одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримати квитанцію.

“У черговий раз я переконалася в силі асоціацій! Я вже писала про те, що НБУ встановив нові правила використання платіжних терміналів. Тепер для здійснення платежів через термінал буде необхідний номер телефону, на який прийде індивідуальний код для введення в терміналі. Спочатку НБУ встановив дату введення цих змін – 1 липня. Якби не втрутилася Міжнародна платіжна асоціація, то вже 1 липня на ринку платіжних терміналів стався б колапс, оскільки надавачі платіжних послуг не встигли б створити, протестувати і встановити на кожному терміналі нове програмне забезпечення.

Тепер у надавачів платіжних послуг є ще місяць для здійснення всіх необхідних змін. 1 місяць – це також мало, але це принаймні більш реальний термін”, – прокоментувала президент Міжнародної платіжної асоціаціїї Галина Хейло.