Заступник голови НБУ Олег Чурій про ситуацію на валютному ринку

Як відомо, у 2015 році Україна перейшла на плаваючий обмінний курс гривні. Відтоді на валютному ринку ми можемо спотерігати деяку сезонність.

Попит на валюту зростає на початку року. Його, зокрема, формують імпортери, яким необхідно створити товарний запас на новий рік.  Надходження валюти теж падають, адже у ці місяці їх не можуть  забезпечити аграрії – постачальники майже половини валютної пропозиції на міжбанківському ринку. Все це викликає тимчасовий девальваційний тиск на курс гривні – а значить і посилення коливань, що ми можемо спостеригати прямо зараз.

Національний банк України контролює ситуацію з тому з метою пом’якшення впливу цих чинників  продовжує свою присутність на “міжбанку”. За 2018 рік Нацбанк продав іноземної валюти на суму 53,5 млн. дол. США. На думку регулятора, це допоможе запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні.

Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили 18.8 млрд. дол. США на початок січня.

Із заяви НБУ

Також пан Чурій підкреслює, що вплив означених тимчасових факторів на початку року може бути нейтралізований протягом 2018 року завдяки сприятливому впливу інших важливих факторів, наприклад зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році. Нагадуємо, 2017 рік Україна завершила з курсом, що майже дорівнював курсу на початку року, а девальвація склала лише 3%.

Джерело: www.bank.gov.ua