Учасники платіжного ринку отримали додаткові можливості аналізувати поведінку користувачів платіжних карток

Учасники платіжного ринку матимуть змогу детальніше аналізувати поведінку користувачів платіжних карток та тенденції розвитку платіжного ринку загалом завдяки розширенню НБУ показників статистичної звітності.

У I кварталі 2019 року Національний банк уперше почав збирати та оприлюднювати дані щодо:

—  Кількості токенізованих платіжних карток та обсягів операцій з їх використанням;

— Кількості та обсягів безготівкових операцій у розрізі їх типів (оплата товарів/послуг з використанням безконтактної технології, переказ коштів з використанням картки на банківський рахунок).

Такий крок Національного банку став відповіддю на зростаючий попит українців на інноваційні платіжні сервіси, що додає популярності безконтактним розрахункам за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв.

Сьогодні сплата мобільним телефоном та іншими пристроями – це простий, швидкий, зручний та захищений спосіб оплати за товари/послуги. Сервіси токенізації дають змогу використовувати реквізити платіжних карток (зокрема, виключно з магнітною смугою) для безконтактних розрахунків за NFС-технологією.

Так, станом на 01.04.2019 кількість токенізованих платіжних карток в Україні становить 1,1 млн. шт., або 3% від загальної кількості активних платіжних карток.

Загалом підсумки І кварталу 2019 року продемонстрували позитивний тренд розвитку безготівкових розрахунків, які стали звичайною справою для українців. Так, сьогодні в Україні 8 із 10 операцій з платіжною карткою є безготівковими.

За результатами І кварталу 2019 року частка безготівкових розрахунків за обсягом операцій з платіжними картками сягнула 50%. Це на 5 відсоткових пунктів більше, порівнюючи з підсумками 2018 року (45%). Загалом у І кварталі щорічно спостерігалося падіння обсягів карткових операцій, що зумовлено сезонними коливаннями.

Обсяг безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток зріс, порівнюючи з І кварталом минулого року на 45%, і становив 395,5млрд грн; а кількість безготівкових операцій – майже на 35% і становила 906 млн операцій.

Найбільша кількість безготівкових операцій здійснювалася із використанням платіжних терміналів – майже 50% від загальної кількості.

За перші три місяці 2019 року загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 4% до 61,8 млн шт. (з них 60% – це активні платіжні картки). Водночас кількість безконтактних активних платіжних карток за цей період зросла на 15% до 4,5 млн шт. Уже кожна восьма активна платіжна картка в Україні є безконтактною.

Підвищення попиту українців на безготівкові операції та популяризація інноваційних платіжних сервісів стимулює подальше розширення платіжної інфраструктури.

З початку 2019 року мережа торговельних платіжних терміналів зросла на 4% до 289,6 тис. шт., з яких 0,6 тис. шт. – це мобільні платіжні термінали (mPOS). Водночас 81% торговельних POS-терміналів в Україні забезпечували можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01.04.2019).

Загальний показник співвідношення кількості платіжних терміналів до чисельності постійного населення України з початку року зріс на 3% та досяг 7,3 тис. шт. на 1 млн. населення.

 

Джерело.