UAPS отримало роз’яснення від НБУ щодо збільшення власного капіталу НФУ

7 лютого 2019 року набрали чинності зміни до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків (далі – Положення № 80).

 

Зокрема Положення № 80 було доповнено:

  • пунктом 321, яким встановлено, що оператор поштового зв’язку для отримання ліцензії зобов’язаний забезпечити наявність мінімального власного капіталу в розмірі 10 мільйонів гривень.
  • пунктом 322, відповідно до якого небанківська установа зобов’язана протягом дії ліцензії забезпечувати наявність мінімального власного капіталу в розмірі, установленому в пунктах 32, 321 розділу IV цього Положення.

Аналіз даних змін до Положення № 80 дозволяє дійти висновку, що мінімальний розмір статутного капіталу небанківських фінансових установ, основним видом господарської діяльності яких є переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, має становити не менше 10 мільйонів гривень.

УАПС звернулась до Національного банку за роз’ясненням щодо конкретизації строків для реалізації небанківськими фінансовими установами вимог, зазначених змінами до Положення № 80.

 

Українська асоціація платіжних систем отримала відповідь від Національного банку України в якій зазначено, що:

 

  1. Відповідно до 322 розділу IV Положення № 80, небанківська фінансова установа зобов’язана протягом дії ліцензії забезпечувати наявність мінімального власного капіталу в розмірі, установленому пунктом 32 Положення № 80.

Тобто вимоги до розміру власного капіталу небанківської фінансової установи залишились без змін.

Небанківські фінансові установи, зокрема які вже мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, не зобов’язані подавати до Національного банку України анкету керівника небанківської фінансової установи.