Стратегічна сесія в рамках фіналізації фінтех-стратегії 2025 НБУ

03 березня 2020 року в Національному банку відбулась стратегічна сесія в рамках фіналізації фінтех-стратегії 2025 НБУ, на якій була присутня президент Асоціації UAPS Мурашко Антоніна.

На зустрічі представники Національного банку України поділилися своїми думками щодо місії, візії та стратегічних цілях документу.

Нагадуємо, що 16 січня 2020 року за сприянням Проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору», Національним банком України разом з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Міністерством фінансів України та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, була підписана та презентована Стратегія розвитку фінансового сектору до 2025 року.

Стратегія має на меті 5 цілей: сприяння сталому економічному розвитку України, забезпечення макрофінансової стабільності, підвищення надійності та технологічності не лише банків, а всієї фінансової системи, приведення українських фінпослуг до європейських стандартів, а також підвищення довіри до фінансового ринку.

Крім того, два з п’яти стратегічних напрямів розвитку фінансового сектору України до 2025 року є розвиток фінансових ринків та інноваційний розвиток.

Національний банк України у своїх презентаційних матеріалах зазначав, що реалізація дорожньої карти Стратегії 2025 та досягнення зазначених стратегічних цілей сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності фінансового ринку України у світі та приведенню його регулювання і нагляду у відповідність до кращих світових стандартів.

При цьому досягнення таких стратегічних напрямів, як розвиток фінансових ринків та інноваційний розвиток, включає стратегічні цілі та індикатори, в тому числі такі як:

  • сприяння розвитку ринку небанківських фінансових послуг,
  • розвиток відкритої архітектури фінансового ринку та оверсайту,
  • забезпечення розвитку ринку Fin-Tech цифрових технологій та платформ регулятора,
  • розвитку цифрової економіки,
  • створення стимулів для розвитку платіжної інфраструктури для безготівкових операцій,
  • інтеграція фінансового ринку України в світовий фінансовий простір.

«Зараз найбільш популярні банки вже не надають просто фінансові послуги, це сміжні послуги, певний набір продуктів і сервісів. До цього йде вся фінансова система. Це дає підвищення конкурентоздатності, а це більш якісні продукти і сервіси… Є також економічний ефект — це сприяє прозорості ринків. Вже є в Україні дослідження, що цей ефект сприяє зниженню прошарку тіньової економіки з приблизно 24% до 1,5%… З 800 мільярдів до практично 10, якщо ми знизимо обсяг готівкових операцій хоча б на 10%», — розповіла Кейт Щеглова, старший проектний менеджер НБУ з розробки фінтех-стратегії.

Кейт Щеглова підкреслила, що фінтех є дуже цікавим сегментом для венчурних інвесторів.

Проблеми українського фінтеху проект-менеджерка НБУ бачить у законодавстві та у відсутності партнерства між традиційними та інноваційними гравцями ринку. Також ця сфера потребує підвищення рівня кібербезпеки.