Про поєднання Штучного інтелекту та криптовалют – розповіла Голова IBOXBANK та CEO міжнародної платіжної системи LEO, які є учасниками GPA, Альона Шевцова

Криптовалюти та штучний інтелект — це технології, які на слуху. І вони мають більше спільного, ніж здається на перший погляд. Поєднання напрацювань блокчейну та ШІ, де аналіз даних та машинне навчання покращують функціонал та використання криптовалют, є новим напрямком розвитку цифрових валют. Кожен новий винахід, на кшталт чатбота від компанії OpenAI, лише прискорює процес їхньої інтеграції в суспільство. Можна навіть згадати, як штучний інтелект спрогнозував ціну на Bitcoin.

Запуск ChatGPT змусив світ розмірковувати про перспективи штучного інтелекту, а передові компанії вступили у технологічні перегони. Ситуація виявилася настільки напруженою, що навіть Google почав роботу над конкурентом “розумного чату” Anthropic. Ще раніше стало відомо, що Microsoft вкладе в розробки компанії OpenAI понад $10 млрд для подальших досліджень штучного інтелекту. Microsoft вже інтегрує ChatGPT до свого пошуковика Bing, а надалі напрацювання будуть застосовані в загальновідомих продуктах PowerPoint, Word та Outlook.

Можливо декому важко уявити поєднання ШІ та криптовалюти. Криптовалюти штучного інтелекту — це токени, які забезпечують роботу платформ на блокчейні та з використанням штучного інтелекту. Прикладом таких платформ є The Graph, SingularityNET, Oasis Network та інші. Кожна платформа зі своїм токеном має свої властивості й для того, щоб використовувати всі переваги штучного інтелекту — користувачі витрачають токени цієї платформи. Пізніше цифрову валюту можна залучити для інших проєктів на основі ШІ, в тому числі для покращення роботи своєї платформи.

Очікується, що в найближчі кілька років ШІ стане інновацією, яка матиме найбільший вплив на інвестиції та світ загалом. Сьогодні на ринку вже функціонує декілька криптовалют штучного інтелекту, які надають спеціальні можливості своїм користувачам.

The Graph та його токен (GRT) надає новий підхід в індексації запитів до блокчейну. Це дозволяє кожному розробнику самостійно визначати як отримувати інформацію з бази даних. Така технологія забезпечить роботу спеціалізованих програм у децентралізованих фінансах та екосистемі Web3. SingularityNET (AGIX) відкриває доступ для створення, пересилання та монетизації послуг штучного інтелекту. Платформа являє собою величезний ринок, де користувачі можуть переглядати та тестувати новітні сервіси ШІ завдяки токену AGIX. Ocean Protocol зі своїм токеном (OCEAN) дозволяє обмін даними на основі блокчейну з відкритим кодом. Це дає розробникам можливість створення додатків для конкретних груп людей. Також платформа дозволяє оцінити вартість певних даних та монетизувати їх.

Як і будь-яка технологія, криптовалюти штучного інтелекту мають свої сильні та слабкі сторони. До переваг можна віднести:

  • автоматизацію повторюваних процесів для зменшення часу на виконання завдань;
  • незалежність завдяки децентралізації криптовалют;
  • покращений захист від шахрайств та махінацій завдяки новітнім технологіям.

Серед слабких сторін криптовалют штучного інтелекту:

  • технологічна складність, що вимагає більших ресурсів та зусиль для реалізації;
  • непередбачуваність, адже динаміка нових технологій наразі не зрозуміла до кінця;
  • надмірна залежність від інфраструктури та її оновлення під сучасні вимоги.

Криптовалюти штучного інтелекту можуть стати широковживаним продуктом за належного фінансування та розв’язання проблем, які можуть виникнути, адже ризики, ще недостатньо вивчені через новизну технології. Проте з розвитком цифрових валют від ШІ також слід очікувати й безліч переваг, які вони зможуть принести в фінанси, банківську сферу та інші галузі. Зараз токени криптовалют штучного інтелекту зростають у ціні завдяки тому, що інші продукти з ШІ, такі як ChatGPT, набувають популярності. У найближчій перспективі слід очікувати продовження цього тренду.