BNPL і ощадний рахунок: як Apple завойовує сферу фінансових послуг

Розширення фінансових послуг є однією з найбільших можливостей зростання для Apple – і однією з найскладніших. Проте компанія не відступає від своєї цілі та лише за останній рік анонсувала ряд нових функцій. Тож як техногігант планує переманювати клієнтів банків?

Apple Pay Later

У червні минулого року Apple презентувала сервіс, що дозволяє здійснювати покупки за схемою «купуй зараз, плати пізніше». Клієнти зможуть розділити суму на чотири рівні платежі протягом шести тижнів без нарахування відсотків.

Сервіс планували запустити повноцінно до кінця минулого року, проте потім відклали запуск. У лютому 2023 компанія нарешті розширила внутрішнє тестування послуги Apple Pay Later для тисяч співробітників своїх роздрібних магазинів. Це означає, що незабаром сервіс стане доступним для всіх – орієнтовно в березні-квітні.

У Apple близько 270 магазинів у США і більше 80 000 співробітників по всій країні, що дозволяє компанії швидко протестувати новинку на великій кількості людей.

Нещодавно також стало відомо про те, що Apple планує запустити розширену версію BNPL-сервісу під назвою Apple Pay Monthly Installments, яка може обробляти більші транзакції протягом більш тривалого періоду часу — але вже при умові стягнення відсотків.

Ощадні рахунки

В жовтні минулого року Apple анонсувала запуск ощадних рахунків спільно з Goldman Sachs. Як повідомила компанія, користувачі зможуть з легкістю налаштовувати та керувати заощадженнями прямо у Wallet. Зокрема, перераховувати свої персональні кошти на цей ощадний рахунок з прив’язаного банківського рахунку або балансу Apple Cash, а також виводити гроші з рахунку. Комісії при цьому відсутні.

Інформацію про процентну ставку і термін запуску Apple поки не розкриває. Компанія обмежилася коротким прогнозом “скоро”.

Підписка на iPhone

Apple працює над новою моделлю продажів iPhone та інших пристроїв – про це стало відомо із джерел в компанії минулого року, а Тім Кук натякав на це ще в 2019-му. Сервіс дозволить користувачам гаджетів Apple підписуватись не лише на цифрові послуги, а й на обладнання. І, відповідно, отримувати нові пристрої відразу після запуску.

Програма підписки відрізнятиметься від розстрочки тим, що щомісячна плата не дорівнюватиме ціні пристрою, розділеній на 12 або 24 частини. Ймовірно, щомісячна плата включатиме комісію, на якій і планує заробляти Apple.

Ідея полягає в тому, щоб зробити процес покупки iPhone або iPad схожим на щомісячну плату за використання хмарного сховища iCloud або передплату Apple Music. Клієнти Apple зможуть підписуватись на гаджети через Apple ID та обліковий запис в App Store, які використовуються для покупки програм та підписки на послуги.

Офіційний запуск такої функції очікується в 2023 році – схоже, цьогоріч на нас чекає багато новинок від Apple.

Міжнародна експансія Apple Card

Кредитна картка Apple Card була запущена в США влітку 2019 року. І, як не дивно, досі не доступна в будь-якій іншій країні.

Ще в 2019 році під час поїздки до Німеччини генеральний директор Apple Тім Кук сказав, що Apple готова пропонувати свою кредитну картку в інших країнах. Але зазначив, що банки та правила відрізняються в усьому світі.

Однією з країн, де техногігант точно розглядає запуск своєї картки, є Канада, де iPhone займає 50% ринку мобільних пристроїв. Стандартний кешбек Apple Card у розмірі 2% від покупок, здійснених через Apple Pay, і 3% кешбек у продавців, які беруть участь у програмі, дозволили б продукту Apple конкурувати з іншими кредитними картками на цьому ринку.

У 2021 році торгова марка Apple Card була схвалена в Канаді, проте досі користувачам кредитка не доступна.

Tap to Pay

Також минулого року Apple представила нову функцію для iPhone під назвою Tap to Pay. Вона перетворює смартфон на термінал для прийому платежів. Для оплати товару або послуги потрібно піднести смартфон покупця або банківську картку із підтримкою NFC до смартфона продавця.

Перевага такого сервісу для бізнесу полягає в тому, що для приймання безконтактних платежів не потрібне додаткове обладнання, тож приймати оплату можна в будь-якому місці. Проте наразі функція доступна лише в США.