Підсумки семінару «Актуальні питання здійснення НФУ фінансового моніторингу»

27.02.2018 року Департаментом фінансового моніторингу Національного банку України був проведений семінар для фахівців небанківських фінансових установ на тему: «Актуальні питання здійснення небанківським фінансовими установами фінансового моніторингу».

На семінарі зібралося майже 100 фахівців небанківських фінансових установ України.

Відкрив захід директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза, розповівши про Ризик-орієнтований підхід, як ефективний метод протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом. За його словами, ефективне функціонування фінансової системи відповідно до міжнародних стандартів є пріоритетом подальшого розвитку України на шляху асоціації з Європейським Союзом.

Під час семінару представники НБУ окреслили основні особливості проведення ідентифікації небанківськими фінансовими установами, ризики, які існують при проведені ними своєї діяльності, а також навели приклади схем, в яких зможуть використовуватись небанківські банківські установи.

Разом з тим, представниками небанківських фінансових установ, було озвучена вагома кількість питань та проблем, щодо особливостей здійснення фінансового моніторингу.

У зв’язку з цим, представники НБУ запропонували підготувати спільний лист від небанківських фінансових установ, в якому будуть узагальнені головні проблеми та питання.

З метою систематизування питань та пропозицій від небанківських фінансових установ, щодо особливостей застосування норм чинного законодавства України з питань фінансового моніторингу, та подання загального запиту до НБУ, пропонуємо надіслати свої питання та пропозиції на електрону адресу Асоціації «УАПС» – [email protected].

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ дякує Національному банку України за організацію такого необхідного заходу для небанківських фінансових установ!