НБУ пропонує зміни до Положення про ведення касових операцій

Національний банк пропонує надати можливість держателям електронних платіжних засобів (наприклад, платіжних карток) у разі потреби отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій (з відповідною реєстрацією).

Таке рішення сприятиме зменшенню тінізації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегменту та зростанню фінансової інклюзії громадян загалом.

Відповідні норми також містить ухвалений Верховною Радою Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”.

Крім того, Національний банк урегулює питання щодо здійснення операцій з готівкою для подальшого переказу коштів суб’єктами господарювання, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги (на підставі виданої Національним банком ліцензії на здійснення таких операцій). Це  відповідає нормам Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”.

Про це йдеться у проекті постанови Правління Національного банку України “Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” (далі – проект Постанови), що пропонується для громадського обговорення.

Асоціація «УАПС» закликає учасників ринку долучитись до обговорення даного проекту Постанови. Коментарі та зауваження до проекту Постанови просимо не пізніше 04.12.2019 року надіслати на електрону адресу Асоціації «УАПС» – [email protected].