Зареєстровано законопроект «Про установу фінансового омбудсмена»

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про установу фінансового омбудсмена».

Проект передбачає впровадження ефективного позасудового механізму вирішення спорів для споживачів та надавачів фінансових послуг.

Проектом пропонується визначити правові засади створення та організації діяльності установи фінансового омбудсмена, принципи її діяльності, компетенція установи, повноваження та вимоги до фінансового омбудсмена та уповноважених осіб, порядок вирішення спорів між споживачами і надавачами фінансових послуг та виконання рішень за результатами розгляду, порядок фінансування установи, а також основні засади співпраці установи з державними органами та органами місцевого самоврядування.

Звернення споживачів розглядатимуться фінансовим омбудсменом за умов:

– відповідь надавача фінансових послуг не задовольняє вимоги споживача фінансових послуг або така відповідь на запит не надана;

– сума спору менша ста розмірів мінімальної заробітної плати;

– споживач фінансових послуг не звернувся за захистом своїх прав до суду;

– не минуло трьох років з дня, коли права споживача було порушено.

Рішення фінансового омбудсмена стає обов’язковим після його повного і безумовного прийняття споживачем фінансових послуг.

Рішення фінансового омбудсмена може бути оскаржене надавачем фінансових послуг в суді лише з окремих підстав, визначених проектом Закону.

Рішення фінансового омбудсмена підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню довіри споживачів до фінансового ринку.