Як НБУ перевіряє походження коштів власників небанківських фінустанов

Одна з функцій НБУ – видача ліцензій та погодження власників небанківських фінустанов.
Одна з вимог до них в багатьох випадках – підтвердження походження джерел коштів на створення чи придбання такої установи.

НБУ регулярно встановлює випадки, коли заявники не можуть підтвердити походження своїх статків. У такому разі вони отримують відмову від регулятора.

Чому НБУ перевіряє джерела походження коштів?

Це один з елементів нагляду за діяльністю небанківських фінустанов. НЬУ дбає про те, щоб структури власності на небанківському ринку були прозорими, власники установ мали бездоганну ділову репутацію та мали можливість фінансово підтримати установу у разі потреби.

Які загальні вимоги до джерел походження коштів?

Вимоги до джерел походження коштів відрізняються залежно від типу ліцензії та мети звернення до НБУ (створення нової компанії чи купівля частки в чинній).

Перелік документів, які необхідно подати до НБУ, залежить від виду доходів, які надаються для підтвердження фінансового стану. Також він визначається з урахуванням всіх обставин та умов конкретної ситуації. Загалом для перевірки джерел походження коштів надаються підтверджувальні документи або інформація з публічних джерел.