НБУ: за останні 5 років зростання безготівкових розрахунків склало 300%

Національний банк України опублікував показники ринку платіжних карток та платіжної інфраструктури за підсумками 2017 року. Головний висновок – частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням платіжних карток збільшилась до 39,3% (на 3,8% із початку 2017 року).Проте, якщо порівняти показники зростання cashless-платежів за останні п’ять років, ми бачио зростання на 300% (з 12,4% станом на 01.01.2013).

У 2017 році карткоотримувачі здійснили більше ніж 3 млрд операцій із використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, на суму 2 125 млрд грн (це на 23,0% і 31,9% більше у порівнянні з 2016 роком відповідно).

Також регулятор доповідає про стабільну динаміку зростання саме безготівкових розрахунків: за 2017 рік кількість таких операцій зросла на 30,2%, а обсяг– на 46,2% (у порівнянні з 2016 роком).

Минулий рік продемонстрував такий розподіл безготівкових операцій із використанням платіжних карток:

Зростає і кількість платіжних карток – на 3,9%, що на даний момент становить 59,9 млн шт. Однако частка активних карток становить лише 34,9 млн шт. – це показник зріс на 7,6%. Найбільш позитивну динаміку мають безконтактні платіжні картки – їх стало більше на 37,8% за рік (із 2 млн до 2,7 млн шт).

• найбільший обсяг безготівкових операцій припадає на розрахунки у мережі Інтернет – 38,8%;
  • найбільша кількість – на розрахунки в торговельній мережі – 50,6%.

Платіжна інфраструктура за 2017 рік також збільшилась – кількість підприємств торгівлі та сфери послуг, що надають своїм клієнтам можливість здійснювати безготівкові розрахунки за допомогою платіжних карток, за цей період зросла на 27,8 тис. (на 19,1%, порівняно з 2016 роком) і становила 173,8 тис. од.

Мережа платіжних терміналів за рік зросла майже на 15% і станом на 01.01.2018 року налічувала 251,7 тис. (це на 32,4 тис. більше, ніж на 01.01.2017 року), при цьому спостерігається тенденція зменшення частки банківських (касових) терміналів і збільшення частки торговельних. Середня кількість банкоматів протягом року майже не змінювалася.