НБУ унормував порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні

05 січня 2018 року набула чинності постанова Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі – Постанова № 148), якою Національний банк України унормував власні нормативно-правові акти з питань ведення касових операцій у національній валюті в Україні з метою удосконалення та оновленням законодавства України.

Положення № 148 передбачає низку новацій, а саме: можливість здійснення підприємством збору готівкової виручки (готівки), отриманої від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), для подальшого її здавання до банку з використанням комплексу технічних та програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, які б забезпечували безпечне передавання коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання та подальшого здавання готівки до кас банків (так звана «пневмопошта»).

Положенням № 148 передбачається здавання готівки до банку через підприємства, які отримали ліцензію Національного банку України на надання банкам послуг з інкасації та застосування електронного цифрового підпису юридичної особи під час надання послуг в електронній формі або під час здійснення інформаційного обміну з іншими суб’єктами електронної взаємодії.

Граничні суми розрахунків готівкою залишилися не змінними, а саме:
— між суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі до 10 000 гривень уключно;
— між суб’єктами господарювання з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі до 0 000 гривень уключно;
— між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню – у розмірі до 50 000 гривень уключно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна тут.