Нацкомфінпослуг оприлюднила результати роботи фінансових компаній за перше півріччя 2019 року

Станом на 30.06.2019 року у Державному реєстрі фінансових установ налічувалось 967 фінансових компаній. Крім того, 167 юридичних осіб – суб’єктів господарювання, які не є фінансовими установами, але мають визначену нормативно-правовими актами можливість надавати послуги з фінансового лізингу.

За перше півріччя 2019 року збільшилася кількість фінансових компаній на 10,1% порівняно з першим півріччям 2018 року. Одночасно зросли активи фінансових компаній на 36,6%, порівняно з відповідним періодом минулого року,  до 140 915,4 млн. грн.

Обсяг наданих фінансових послуг фінансовими компаніями за І півріччя 2019 року збільшився та склав 61 586,9 млн. грн.

Станом на 30.06.2019 року 668 фінансових компаній мали діючи ліцензії з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту (на 30.06.2018 року – 565).

Протягом І півріччя 2019 року фінансовими компаніями було укладено 5 657 916 договорів з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту (за 1 півріччя 2018 – 3 500 466), у тому числі:

• 5 252 674 – договори з фізичними особами (за 1 півріччя 2018 – 3 106 518);
  • 403 299 – з юридичними особами (за 1 півріччя 2018 – 393 044);
  • 1 943 – з фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності (за 1 півріччя 2018 – 904).

Середня сума укладеного договору з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, за 1 півріччя 2019 року складала 5 477 грн. (за 1 півріччя 2018 – 5 501 грн.), у тому числі укладених:

• з фізичними особами – 3 276 грн.;
  • з юридичними особами – 34 100 грн.;
  • з фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності – 31 482 грн.

За 1 півріччя 2019 року фінансовими компаніями укладено договорів з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на суму 30 992,4 млн. грн. що на 61,0 % більше ніж за 1 півріччя 2018 року. При тому, дебіторська заборгованість за виданими кредитами зросла на 12,4 % та склала 53 183,5 млн. грн.

Збільшення сум зазначених договорів відбулося внаслідок:

• зростання сум по укладених договорах з фізичними особами (на 58,9 %) з 10 809,5 млн. грн. у 1 півріччі 2018 року до 17 178,7 млн. грн. у 1 півріччі 2019 року;
  • зростання сум кредитних договорів з юридичними особами з 8 373,5 млн. грн. до 13 752,5 млн. грн. (на 64,2 %).

Більше половини (55,4 %) від загальної суми укладених договорів з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, у 1 півріччі 2019 року припадає на кредити, що надані фізичним особам (у 1 півріччі 2018 року – 56,1 %).

За 1 півріччя 2019 року частка TOP 20 фінансових компаній за сумами укладених договорів з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, склала 59,1 % від загальної суми зазначених договорів.

У 1 півріччі 2019 року 65 % договорів з надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, укладалися фінансовими компаніями дистанційно. У такий спосіб було укладено кредитних договорів на суму 10,5 млрд. грн. (зростання порівняно з 1 півріччям 2018 року у 2,4 разу – на 144,5 %).

Слід зазначити, що 93,0% від суми договорів, укладених за 1 півріччя 2019 року дистанційно, мають строк дії до 90 днів.

За 1 півріччя 2019 року про надання кредитів дистанційно прозвітувало 87 фінансових компаній. Разом з цим TOP 20 фінансових компаній за сумами договорів щодо надання дистанційних кредитів забезпечили надання 89,4 % загальної суми зазначених кредитів та 85,3 % від кількості укладених дистанційно договорів кредитування.

Більш детальну інформацію щодо показників діяльності фінансових компаній можна отримати за посиланням.