Національний банк вніс зміни до порядку ведення касових операцій

01.06.2018 набули чинності зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Положення).

Зокрема Положення доповнено двома новими нормами. Перша передбачає, що суб’єкти господарювання мають право до 30 червня 2018 року використовувати форми (прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, касової книги інші), установлені Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637.

Друга встановлює обов’язок суб’єктам господарювання до 30 червня 2018 року розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси відповідно до Положення.

Основні зміни до Положення передбачають:

– конкретизовано право фізичних осіб здійснювати розрахунки готівкою не тільки між собою, за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, а і з суб’єктами господарювання.

Максимальна сума платежу протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами не може перевищувати 50 000 гривень;

– право проводити платежі, що перевищують суму 50 000 гривень, як через банки так і небанківські фінансові установи, що мають відповідну ліцензію;

– окрему деталізацію  переліку документів, якими здійснюється оприбуткування готівки в касах, по кожному суб’єкту господарювання.

Зазначені зміни внесені  постановою № 54 від 24.05.2018 р. Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», з якою можна ознайомитися тут.