Національний банк спрощує процедуру залучення кредитів із зовнішніх джерел

Національний банк оприлюднив повідомлення про те, що з 20 серпня 2018 року зміниться процедура регулювання операцій резидентів-позичальників із залучення зовнішніх кредитних ресурсів в Україну відповідно до прийнятої Постанови Правління № 83 від 20 липня 2018 року “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”.

НБУ буде повністю автоматизовано процедури реєстрації/унесення змін до реєстрації/анулювання реєстрації зовнішніх договорів кредитування (позики) в іноземній валюті, укладених резидентами-позичальниками. Ініціювання таких процедур здійснюватиме уповноважений банк-обслуговуючий банк за договором шляхом надсилання до НБУ відповідного електронного документу, на підставі якого засобами спеціального програмного забезпечення НБУ буде проведено в автоматизованому режимі необхідну процедуру.

При цьому, буде виключено вимоги щодо обов’язкового проведення НБУ окремої процедури розгляду та аналізу пакетів документів, яка застосовувалася у випадку виявлення обслуговуючим банком індикаторів ризикової фінансової операції за зовнішнім договором кредитування, який потребував реєстрації/унесення змін до реєстрації.

Зазначене сприятиме подальшій лібералізації сфери валютного регулювання, покращенню фінансування економічних суб‘єктів України та, відповідно, пожвавленню української економіки в цілому.

Джерело НБУ