Національний банк оновив власну структуру

Національний банк трансформує внутрішню структуру з метою  забезпечення з  1 липня 2020 року ефективного виконання функцій з регулювання ринків небанківських фінансових послуг.

Зокрема, створено два нові департаменти: методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ в блоці «Монетарна стабільність» та нагляду за страховими ринком в блоці «Пруденційний нагляд».

До 1 липня 2020 року ці підрозділи будуть займатися розробкою пропозицій Національного банку до законодавчих ініціатив, нормативно-правових актів та процесів, які сприятимуть ефективному правонаступництву функцій від Нацкомфінпослуг.

Після передачі функцій Нацкомфінпослуг, Департамент нагляду за страховим ринком відповідатиме за здійснення пруденційного нагляду за страховими компаніями, спеціалізованими перестраховиками та страховими посередниками, а Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ – за розробку і супроводження нормативно-правових та розпорядчих актів з питань регулювання небанківського фінансового ринку.

Одночасно у структурі Департаменту нагляду за фінансовими установами (раніше -Департамент банківського нагляду) створено Управління нагляду за небанківськими кредитними установами та Управління нагляду за фінансовими компаніями, а у структурі Департаменту виїзних перевірок (раніше – Департамент виїзних перевірок банків) створено Управління перевірок небанківських фінансових установ.

Крім того, було повністю оновлено структуру Департаменту ліцензування, яка відтепер включатиме чотири управління: ліцензування кредитних установ, ліцензування страхових компаній, ліцензування фінансових компаній та експертно-аналітичне управління, а також відділ ліцензування платіжних послуг.

Найближчим часом будуть оголошені конкурсні відбори на керівні посади в новостворених підрозділах та підбір на вакантні посади, які з’явилися в результаті внесення змін до організаційної структури Національного банку.