Голова Комітету з питань фінансів Верховної Ради звернувся до НБУ з приводу закону про фінмоніторинг

Вчора голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, митної та податкової політики Данило Гетманцев вернувся до Голови НБУ Якова Смолія з приводу нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон про запобігання легалізації). Відповідне звернення він опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Нагадуємо, раніше Українська асоціація платіжних систем «УАПС» зверталась до депутатів Верховної Ради з проханням зверталась до про відстрочку норм статті 11 та 14 Закону про запобігання легалізації при наданні ними послуги з переказу коштів (у тому числі міжнародних) без відкриття рахунка, з віртуальними активами та/або електронними грошима, з 28 квітня 2020 року на 6 місяців, з дати приведення Національним банком України своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом про запобігання легалізації. У зверненні Данило Гетманцев звернувся з проханням до Національного банку України:

  1. Забезпечити розробку нормативних актів щодо виконання норм Закону про запобігання з 28.04.2020 року;
  2. Дати офіційні роз’яснення та провести відкриті консультації з представниками банківських та небанківських фінансових установ щодо порядку норм Закону про запобігання легалізації;
  3. Надати інформацію про терміни, які будуть встановлені Національним банком України для приведення суб’єктами первинного фінансового моніторингу своїх внутрішніх документів у відповідність з вимогами Закону про запобігання легалізації;
  4. Зазначити, з якого моменту Національним банком України, як суб’єктом державного фінансового моніторингу до суб’єктів первинного фінансового моніторингу будуть застосовуватися заходи впливу, передбачені Законом про запобігання легалізації.

Для попередження ризиків стресу на фінансовому ринку, та недопущення зриву cashless-програми та зниження темпів фінінклюзії Українська асоціація платіжних систем «УАПС» пропонує виробити спільну стратегію імплементації Закону про запобігання легалізації Національним банком України та фінансового рику та створити на базі представників Асоціації «УАПС» робочу групу з підготовки нормативно-правових актів Національного банку України, щодо здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу, та програми її поетапної її реалізації.

На нашу думку, головне зараз – це дати час учасникам ринку для імплементації нових правил, які розробить Національний банк України.

Українська Асоціація платіжних систем готова надати свої практичні коментарі, а також залучити європейських експертів до системної перебудови українського ринку. На наш погляд, для цього необхідно працювати злагоджено та спільно за узгодженою дорожньою картою.

Дуже розраховуємо на конструктивну позицію регулятора та ще раз, висловлюємо готовність до обговорення та спільної роботі над модернізацією українського фінансового ринку.