Всупереч війні українські платіжні сервіси працюють і розвиваються – Галина Хейло, президент УАПС

Президент Української асоціації платіжних систем (УАПС) та провідний фінтех і банківський експерт Галина Хейло виступила на Польсько-Україно-Ізраїльському Технічному саміті 2022. Глобальним партнером івенту Polish Ukrainian Israeli Tech Summit стала Українська асоціація платіжних систем (УАПС).

Президент УАПС у ході виступу розповіла про головні проблеми, із якими зіштовхнувся наш платіжний бізнес на початку війни та сьогодні. Це інкасація банкоматів, терміналів і ритейлу, а також проблеми у карткових розрахунках, спровоковані блекаутами. Галина Хейло підкреслила, що українські фінансові компанії зуміли знайти ефективні відповіді на ці виклики та уладнали проблеми максимально швидко.

“Асоціація платіжних систем не можем бути осторонь ситуації в Україні. Значна частка наших співробітників зараз на фронті, багато хто є волонтерами. Банки віддали свої інкасаційні автівки до ЗСУ. Кожен допомагає як може. Платіжним системам і платіжним сервісам було важко у перші дні повномасштабної війни. Але ми швидко урегулювали цю ситуацію. Багато інкасаторів пішли на фронт, були повітряні тривоги, тож було досить складно інкасувати банкомати, ритейл і при цьому було потрібно поповняти термінали. Були черги, певна паніка у перші дні, але тут же було знайдено вихід із цієї ситуації. За погодженням із Нацбанком, банки зробили колаборацію із поштовими відділеннями та оператором Укрпошта, а також із ритейлом. Люди могли зняти кошти у магазині. Тим самим магазинам треба було менше інкасувати гроші, а українцям не потрібно було стояти у черзі. Тому ця проблема була вирішена і можна було рухатись далі.  Зараз ми маємо іншу проблему – немає світла, відповідно немає інтернету, і неможливо розрахуватись карткою. Але і ця проблема теж практично врегульована, це вирішується через телефонний номер. Тобто незважаючи на війну українські платіжні системи і платіжні  сервіси працюють і розвиваються, попри все”

Галина Хейло

президент УАПС

 

Нагадаємо, Польсько-Україно-Ізраїльський Технічний саміт 2022 (Polish Ukrainian Israeli Tech Summit 2022) пройшов 14 грудня у Варшаві. Глобальним партнером івентувиступила Українська асоціація платіжних систем (УАПС).

Президент УАПС Галина Хейло зазначила, що цей саміт проводиться уже вп’яте. Чотири роки поспіль захід проходив у Києві, а цього року конференцію прийняла Варшава.

“Цей саміт проводиться у п’ятий ювілейний раз. До цього ця подія проходила протягом 4 років у Києві. Українська асоціація платіжних систем (УАПС) вирішила стати глобальним партнером форуму. Зараз до заходу приєдналась і Польща. З одного боку це сумно, бо в Україні війна і не можна проводити подібні заходи. А з іншого боку, це додаткові ідеї, додаткові проекти, додаткові колаборації. І якщо раніше і так було багато співпраці між ізраїльськими та українськими компаніями, то зараз я прогнозую супер-ефект від цього форуму, тому УАПС із задоволенням приймає участь у ньому” 

Галина Хейло

президент УАПС