Верховна Рада України прийняла Закон “Про валюту і валютні операції”

Верховна рада 228 голосами прийняла у другому читанні та в цілому Закон “Про валюту і валютні операції”.

Закон визначає принципи валютного регулювання, уточнює термінологічний апарат у сфері валютного регулювання, вводить нові терміни.

Закон визначає:

• зміст валютного законодавства;
  • засади здійснення валютних операцій та порядок здійснення розрахунків, торгівлі валютними цінностями;
  • здійснення транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей;
  • ліцензування валютних операцій Національним банком;
  • здійснення валютного нагляду;
  • здійснення НБУ заходів захисту;
  • запровадження особливостей установлення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту продукції;
  • заходи впливу до порушників валютного законодавства.

Законом внесено зміни до законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про банки і банківську діяльність» та припинено чинність Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» та Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю».

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.