В Україні з 5 серпня 2019 року стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку

З 5 серпня 2019 року в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616.

З цього дня нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN.

Водночас чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка.

Банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:

  • Код України – UA-2 літери;
  • Контрольний розряд – 2 цифри;
  • Код банку – 6 цифр;
  • Рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (від 5 до 19 символів).

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити “Код банку” та “Рахунок” у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN, у реквізиті “Код банку платника/отримувача” зазначається нуль.

Банк платника обов’язково має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача:

за парою реквізитів (“Код банку” та “Рахунок”, якщо рахунку не присвоєно стандарт IBAN або платнику не відомо рахунок отримувача за стандартом IBAN); або

за стандартом IBAN.

Система електронних платежів Національного банку України у період з 05 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

  • Зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;
  • Уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах.