В Офісі президента розповіли, який досвід Україна може почерпнути в Ізраїля

Україна повинна скористатись досвідом Ізраїля, який в умовах тривалої війни та терористичної загрози, розбудував високотехнологічну економіку та продовжує залишатись демократією. Про це заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович на Польсько-Україно-Ізраїльському Технічному саміті 2022, глобальним партнером якого стала Українська асоціація платіжних систем (УАПС).

Сьогодні Україна та Ізраїль мають багато спільного – обидві країни ведуть війну за своє існування і українців ніхто не зрозуміє так добре, як ізраїльтяни, підкреслив Арестович.

“Україна і Ізраїль – це єдині дві країни у світі, які сьогодні стоять перед обличчям того, що деякі держави проголосили їх знищення. Це гарна базова платформа для пошуку порозуміння.  Ізраїль має унікальний досвід комплексного буття, екзистенції, життя в умовах, коли тебе хочуть знищити. Сьогодні ізраїльтянам дуже легко розуміти українців, тому що ми одночасно ведемо війну за незалежність і війну судного дня разом. А українцям дуже легко розуміти ізраїльтян, бо ми розуміємо, що таке тижнями перебувати у бомбосховищі, під ударами іранської зброї.”

Олексій Арестович

радник голови Офісу президента

Однак якщо Україна воює з 2014 року, то Ізраїль має досвід життя в умовах постійної військової загрози понад 70 років. Попри це Ізраїль зумів побудувати справжню демократичну державу, відкрите суспільство та високотехнологічну економіку та тримати баланс. Саме цей досвід може стати у великій нагоді Україні, підкреслив радник Офісу президента України.

“Найбільший здобуток, який ми можемо знайти в Ізраїлі, це досвід. Технології можна передати, їх можна винайти, можна зробити збройні сили і тд. Але досвід будівництва високотехнологічної економіки в умовах постійної військової і терористичної загрози, це мабуть найкраще, що ми можемо отримати. Ізраїль пройшов війну за незалежність у свої роки. І має за 70 років 6 великих війн і нескінченну терористичну загрозу. Країна, яка 70 років живе у воєнному стані, але залишається демократією, дуже розвинутою економікою. І це найголовніший досвід, який ми можемо взяти за основу, коли  будемо використовувати шанс на післявоєнну реконструкцію. У нас буде декілька років, коли світ ще буде цікавитись Україною, коли увага буде прикута до нас і ми маємо не втратити цей шанс на цілком тотальну перебудову нашої держави.  Щоб ми втримували той баланс, який навчився втримувати Ізраїль. З одного боку суспільство, держава і народ, який готовий до викликів безпеки і зберігаючи відкритий демократичний характер разом із високотехнологічним розвитком і відкритим суспільством.”

Олексій Арестович

радник голови Офісу президента

Нагадаємо, Польсько-Україно-Ізраїльський Технічний саміт 2022 (Polish Ukrainian Israeli Tech Summit 2022) пройшов 14 грудня у Варшаві. Глобальним партнером івенту виступила Українська асоціація платіжних систем (УАПС).