Суттєво змінено Порядок ліцензійних умов небанківських установ на переказ коштів в національній валюті

Національний банк вніс зміни до Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків були затверджені постановою Правління Національного банку від 06 листопада 2019 року № 128 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

Постанова набирає чинності з 15 листопада 2019 року.

Звертаємо увагу, що Небанківським установам, які мають діючі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, протягом трьох місяців із дня набрання чинності цією постановою:

1) подати до Національного банку України інформаційну довідку щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів згідно з додатком 4 до Положення з урахуванням установлених пунктом 25 розділу III Положення вимог щодо документів, які подаються до Національного банку України;

2) привести внутрішні правила про переказ коштів у відповідність до вимог пунктів 13 та 131 розділу II Положення;

3) розробити порядок внутрішнього контролю за наданням послуг з переказу коштів відповідно до вимог пунктів 13 та 132 розділу II Положення.

Зазначаємо, що інформаційна довідка щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів згідно з додатком 4 до Положення, містить інформацію про повну діяльність НФУ та її плани.

Крім того, НФУ повинна буде постійно подавати до Національного банку для узгодження в разі зміни умов та порядку надання нею послуг з переказу коштів оновлену інформаційну довідку щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів (додаток 4) з урахуванням змін та у зв’язку з чим були внесені такі зміни.

Національний банк зобов’язаний протягом 30 робочих днів із дня отримання від небанківської установи оновленої інформаційної довідки щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів розглянути таку довідку на відповідність законодавству України з питань переказу коштів та про результати в письмовій формі повідомити небанківську установу.

Небанківська установа не має права надавати послуги з переказу коштів згідно зі змінами до умов та порядку надання послуг з переказу коштів, якщо ці зміни не узгоджені з Національним банком.

Небанківські установи, які на день набрання чинності цією постановою мають діючу ліцензію, до узгодження Національним банком України умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів, наведених в інформаційній довідці, мають право надавати послуги з переказу коштів відповідно до узгоджених Національним банком України внутрішніх правил про переказ коштів.

Асоціація «УАПС» звертається до учасників надати свої коментарі та пропозиції щодо подальших дій, в зв’язку з прийняттям даної постанови.

Коментарі та зауваження до постанови просимо не пізніше 20.11.2019 року надіслати на електрону адресу Асоціації – [email protected].