Робоча зустріч з представниками ринку платіжних систем України

На минулому тижні відбулась робоча зустріч в Національному банку України з представниками ринку платіжних систем, що здійснюють діяльність в Україні, з обговорення питань, пов’язаних із можливим внесенням змін до законодавства України з питань фінансового моніторингу.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання приймання платежів небанківськими фінансовими установами, банками та їх комерційними агентами для подальшого переказу.

Станом на початок липня 2018 року приймання платежів за допомогою платіжних терміналів здійснювали 16 небанківських фінансових установ – учасників ПС, 7 агентів банків та 32 банки за допомогою власних платіжних пристроїв.

При цьому, обсяги прийнятих платежів готівкою за допомогою платіжних пристроїв за 1 півріччя 2018 року склали: 9 392 млн. грн. небанківськими фінансовими установами, 6 615 млн. грн. агентами банків, 177 904 млн. грн. банками.

Станом на початок липня 2018 року приймання платежів через пункти приймання готівки здійснювали 23 небанківські фінансові установи – учасники ПС та 14 агентів банків. При цьому, обсяги прийнятих платежів готівкою через пункти приймання готівки за 1 півріччя 2018 року склали: 28 309 млн. грн. небанківськими фінансовими установами та 564  млн. грн. агентами банків.

Важливим аспектом, який розглянули учасники круглого столу, стало питання встановлення лімітів на здійснення операцій у національній валюті без відкриття рахунків без проведення ідентифікації та верифікації клієнта.