План дій BEPS – підсумки першого Форуму #BEPSinUA

1 листопада відбувся перший Форум з міжнародного податкового співробітництва #BEPSinUA, організований Національним банком України та Міністерством фінансів України за партнерства Організації з економічного співробітництва в Європі (ОЕСР), Агентства США з міжнародного розвитку USAID та Світового банку.

Представники державних органів та бізнесу, українські та міжнародні експерти обговорили, навіщо Україні імплементувати План протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS), і як найкраще підійти до його впровадження з досвіду інших країн.

Учасники Форуму висловили позицію, що втілення Плану дій BEPS в Україні створить необхідні регуляторні важелі, які будуть стримувати відтік капіталу з України в країни з нульовим або низьким рівнем податку на прибуток підприємств, створить умови для прозорого оподаткування та позитивно вплине на інвестиційну привабливість України

Як свідчить практика інших країн, впровадження Плану дій BEPS в Україні вимагатиме значних змін законодавства. Німеччина, яка і до імплементації Плану мала сильну законодавчу базу щодо протидії податковим правопорушенням і однією з перших приєдналася до процесу, досі знаходиться у стані виконання окремих пунктів Плану, повідомив доповідач з Німеччини.

Учасники Форуму з Польщі зазначили, що реалізація Плану дій BEPS призвела до збільшення попиту на податкових консультантів і спровокувала відтік кадрів з державної служби до приватного сектору. Поступове збільшення державного фінансування і запровадження освітніх програм для спеціалістів з протидії BEPS вирівняло ситуацію на ринку праці. Разом з тим, кількість податкових перевірок бізнесу почала зменшуватися, а надходження до бюджету – зростати.

Нагадаємо, що 24 листопада Міністерство фінансів та Національний банк оприлюднили проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування», який спрямований на втілення в Україні восьми найбільш критичних для нашої країни з 15 кроків, з яких складається План дій BEPS.

 

Джерело