Онлайн обговорення з представниками департаменту фінансоового моніторингу НБУ проєкту Положення про здійснення установами фінансовими установами

24 червня 2020 року відбулась онлайн-зустріч між представниками асоціацій небанківських установ та представниками департаменту фінансового моніторингу Національного банку України з обговорення ключових питань до проєкту Положення про здійснення установами фінансовими установами. У зустрічі брала участь Президент Асоціації «УАПС».

Нагадує, що раніше Національний банк України надіслав  для опрацювання асоціаціями, в тому числі і Асоціації «УАПС», проєкт Положення про здійснення установами фінансового моніторингу.

Цим проєктом Положення встановлюються загальні вимоги Національного банку України щодо виконання небанківськими фінансовими установами законодавства України з питань фінансового моніторингу.

Ознайомившись з проєктом Положення про здійснення установами фінансового моніторингу, Асоціація надала частину зауважень та пропозицій до проєкту, які були розглянуті та обговорені. Учасники зустрічі отримані відповіді від представників НБУ щодо деяких питань проєкту Положення про здійснення установами фінансового моніторингу

Крім того, під час зустрічі Директором департаменту фінансового моніторингу Національного банку України Березою Ігорем було запропоновано учасникам UAPS надати питання стосовно норм нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 року №361-ІХ (далі – Закон №361-ІХ).

З метою систематизування питань та пропозицій від небанківських фінансових установ, щодо практичного застосування норм чинного Закону №361-ІХ, та подання загального запиту від UAPS, просимо вас не пізніше 02.07.2020 року надіслати свої питання та пропозиції на електронну пошту – [email protected].

Крім того, під час онлайн-зустрічі Ігор Береза запропонував асоціаціям небанківських фінансових установ разом з представниками Національного банку України створити робочу групу з розробки методів віддаленої ідентифікації для небанківського фінансового ринку, оскільки методи запропоновані в проєкті Положення про здійснення установами фінансовими установами не враховують потреби небанківських фінансових установ.

UAPS направила листа про включення її представників до складу вищезазначеної робочої групи з розробки методів віддаленої ідентифікації для небанківського фінансового ринку.

Крім того Асоціація, спільно з іншими асоціаціями небанківських фінансових установ, до 30.06.2020 року нададуть НБУ альтернативні методи віддаленої ідентифікації для небанківського фінансового ринку.