UAPS запрошує до обговорення моделі регулювання небанківського фінансового сектору

Профільні асоціації небанківського фінансового сектору – Українська асоціація платіжних систем (UAPS), Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ), Всеукраїнська асоціація кредитних спілок (ВАКС), Об’єднання фінансових установ (ОФУ), Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАБІ), Всеукраїнська асоціація кредитних установ (ВАКУ) – та Національний банк домовилися розробити та підписати меморандум про співпрацю, який би засвідчував готовність обох сторін підтримувати постійний діалог та спільно працювати над реформуванням фінансового сектору.

Ці домовленості стали результатом зустрічі першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової з учасниками ринку кредитних спілок, фінансових компаній та платіжних систем 14 листопада.

Присутні обговорили моделі регулювання, викладені у Білій книзі “Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектору”, яка вперше була презентована учасникам ринку 31 жовтня.

Катерина Рожкова наголосила, що Національний банк не може залишатися осторонь питань регулювання небанківського фінансового ринку, який так само, як і банківський ринок, є невід’ємною складовою фінансової системи країни. «Наше завдання – гарантувати українцям безпечні, надійні і якісні фінансові послуги, незалежно від того, хто саме надає такі послуги: банки, чи небанківські фінансові установи», – зазначила Катерина Рожкова.

У зустрічі також взяли участь директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз та в.о. директора департаменту стратегії та реформування НБУ Михайло Відякін. Разом з представниками кредитних спілок, фінансових компаній та платіжних систем вони обговорили зміни у регулюванні ринку небанківських фінансових установ у разі прийняття проекту Закону № 2413-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», який передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та передачу її функцій НБУ та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦФБР).

Наразі недосконалість правової бази регулювання окремих видів небанківської фінансової діяльності стримує інтенсивність розвитку ринків небанківських фінансових послуг, знижує інвестиційну привабливість цього ринку, а також зменшує його роль у розвитку економіки України в цілому.