НБУ визначив порядок роботи Кредитного реєстру

06 травня 2018 року набрало чинності Положення про Кредитний реєстр Національного банку, затверджене постановою Правління НБУ від 04 травня 2018 року № 50 (далі – Положення).

Документ передбачає порядок:

– Надання банком/Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (стосовно неплатоспроможних або ліквідованих банків) інформації до Кредитного реєстру;

– Надання банкам інформації з Кредитного реєстру;

– Ведення реєстру запитів/заяв до Кредитного реєстру;

– Отримання фізичними і юридичними особами інформації з Кредитного реєстру, коригування такої інформації.

Положенням встановлено, що формування Кредитного реєстру здійснюється на підставі даних про операції боржника, що подаються банками/Фондом щомісячно, якщо сума заборгованості (основна сума та відсотками) дорівнює або перевищує 100 розмірів мінімальних заробітних плат.

Інформація, що міститься в Кредитному реєстрі, про боржників та про осіб, які звернулися до банку для укладення кредитного договору, буде надаватися банкам безоплатно за їх запитом.

Складовою частиною Кредитного реєстру буде Реєстр запитів, з якого фізичні та юридичні особи зможуть встановити який банк запитував інформацію, коли і скільки було таких запитів.

Положенням також передбачено обов’язок НБУ в п’ятиденний строк надавати інформацію з Кредитного реєстру за запитами фізичних та юридичних осіб щодо себе.

Такі заявники мають право звернутися до Національного банку із заявою про виправлення чи видалення такої інформації з Кредитного реєстру. НБУ зобов’язаний провести уточнення з банком/Фондом інформації, що містить Кредитний реєстр та за наслідками або залишає інформацію стосовно заявника без змін або змінює її.

Інформація з Кредитного реєстру вилучається, якщо зобов’язання за кредитними операціями боржниками виконані в повному обсязі

З Положенням можна ознайомитися за посиланням.