НБУ та Мінцифри домовилися про співпрацю в сфері цифровізації

Національний банк України та Міністерство цифрової трансформації уклали Меморандум про співпрацю у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій, розвитку інформаційного суспільства, цифрових навиків та прав громадян.

Документ підписали в онлайн-форматі, скріпивши його електронними цифровими підписами, Голова Національного банку Яків Смолій та Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Один із важливих напрямів співпраці – це розвиток цифрових навиків громадян, який під час карантину набув ще більшого значення, ніж раніше. У межах співпраці Мінцифри та НБУ планують запустити навчальний курс для українців на порталі Дія. Цифрова освіта.

Ще один спільний пріоритет інституцій – сприяти переведенню розрахунків у всіх сферах державного сектору економіки в безготівкову форму.

Зменшення ролі готівки в економіці та збільшення частки безготівкових операцій – це одне з важливих завдань Національного банку, визначене, зокрема, у Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року. Упродовж останніх п’яти років рівень готівки в економіці поступово зменшився з 17,8% від ВВП у 2014 році до 9,2% у 2019 році. А частка безготівкових операцій у загальному обсязі операцій із використанням платіжних карток навпаки збільшувалася – з 25% у 2014 році до 50,3% на кінець 2019 року. Відповідно до ключових показників Стратегії розвитку фінсектору очікується, що вона продовжить зростати до 65% на початок 2025 року.

 

Джерело