НБУ спрощує ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами

Національний банк гармонізує порядок ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами із новим ліберальним валютним регулюванням, що запрацює із Законом України “Про валюту і валютні операції” (далі – Закон) з 07 лютого 2019 року.

Раніше норми щодо касових операцій з банківськими металами та з готівковою іноземною валютою були розпорошені у низці відповідних нормативно-правових актах Національного банку, що втратять чинність із введенням в дію Закону.

В подальшому здійснення цих операцій нормативно регулюватиме Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні.

Нагадаємо, що небанківські фінансові установи, які отримали ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті України без відкриття рахунку, зобов’язані виконувати вимоги цієї Інструкції в частині здійснення операцій з переказу готівки в національній валюті із застосуванням платіжних терміналів та програмно-технічних комплексів самообслуговування та в частині оформлення касових документів.

Таким чином, Національний банк спрощує нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання та ведення касових операцій, робить її зрозумілою та доступною у використанні.

Відповідні зміни містить постанова Правління Національного банку України від 21 грудня 2018 року № 145 “Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні”.

 

Джерело