Національний банк оприлюднив проект моделі регулювання небанківських фінансових установ

НБУ підготував і оприлюднив для публічного обговорення проект Білої книги “Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору”. Цей документ окреслює підходи НБУ до сегментації ринку, ліцензування, пруденційного нагляду, звітування, перевірок, корпоративного управління та захисту прав споживачів.

Нове регулювання пропонується для страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових та факторингових компаній та інших фінансових компаній, які здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, надання коштів у позику, надання гарантій тощо.

Модель регулювання переслідує дві головні цілі:

  1. Пошук нових точок росту для кожного з сегментів небанківського фінансового ринку;
  2. Максимальний захист споживачів фінансових послуг.

Проект враховує високу сегментованість та різнорідність гравців цих ринків як за розмірами, так і за типами продуктів та послуг. Він пропонує максимально гнучкий підхід до ліцензування небанківських фінансових установ, подачі звітності та нагляду.

Нацбанк впевнений, що нова модель регулювання НФУ має бути спрямована на досягнення ефективності та прозорості ринку, а також наближення небанківських фінансових послуг, які отримують українські споживачі, до провідних європейських стандартів.

Ознайомитися з документом можна за посиланням.

Коментарі та зауваження до проекту документу просимо не пізніше 16.11.2018 року надіслати на електрону адресу Асоціації «UAPS» – [email protected].

 

Джерело: НБУ