Національний банк України розмістив Звіт про фінансову стабільність

Національний банк України на своєму сайті 18 грудня 2017 року оприлюднив четвертий Звіт про фінансову стабільність, зазначивши, що на сьогоднішній день рівень системних ризиків є помірним, проте існує ймовірність його підвищення в наступному році. Ключові ризики для фінансової стабільності – припинення співпраці з МВФ, повільні структурні зміни в економіці, низька ефективність роботи державних банків та слабкість правової системи.

«Тривала затримка з отриманням чергового траншу від МВФ – головний ризик для фінансової стабільності» – відмітив Національний банк України – «Ключовий макроекономічний ризик для фінансової стабільності у найближчі роки – припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Без підтримки міжнародних інституцій успішне рефінансування 20 млрд дол. суверенного та гарантованого державою боргу з терміном погашення у 2018-2020 роках малоймовірно. Україні варто розпочати перемовини про запуск нової програми співпраці з МВФ ще до завершення нинішньої на початку 2019 року».

Крім того, у звіті вказано, що:
• Після завершення етапу очищення банківський сектор знову прибутковий, тенденція продовжиться й наступного року.
• Споживче кредитування на сьогодні не створює ризиків для фінансової стабільності.
• Ставки за валютними депозитами населення перебувають на історичних мінімумах, за гривневими – найменші за останні 5 років. З огляду на здешевлення фондування НБУ очікує на значне зниження ставок за кредитами протягом наступних 12-18 місяців.
• Нові регуляції НБУ фокусуватимуться на запобіганні майбутнім кризам. У 2018 році буде впроваджено новий норматив ліквідності – коефіцієнт покриття ліквідністю (liquidity coverage ratio, LCR). Він посилить стійкість банків до різких відтоків коштів.
• Важливим елементом забезпечення стійкості банків стане щорічне стрес-тестування банків. Незалежні аудитори проводитимуть аналіз якості активів усіх банків, а НБУ самостійно проводитиме регуляторне стрес-тестування.
• Із 2018 року почнеться публікація звітів про структуру регулятивного капіталу. НБУ має за мету забезпечити повну прозорість діяльності та фінансового стану банківських установ.

Джерело: www.bank.gov.ua