Міжнародна Платіжна Асоціація (екс-УАПС), на запрошення партнера Atlantic council, доєдналась до зустрічі між Джоном Хербстом та Борисом Джонсоном.

Темою зустрічі стала підтримка України, на якій колишній прем’єр-міністр Великобританії закликав США та весь світ допомагати Україні у боротьбі з ворогом. Було обговорено важливість єдності та допомоги Україні з боку Заходу, а також подальші дії проти загрози, яку становить росія.

На початку промови Джонсон зосередив увагу на тому, що питання війни в Україні стосується всього світу, без винятку. Адже так чи інакше, деякі Європейські країни вже на собі відчули вплив від війни (збільшення цін на продукти та газ). Єдиний шлях зупинити цей вплив – допомагати Україні перемогти, а всі аргументи, чому Україні потрібна зброя, техніка, фінансова допомога залишаються незмінними.

Політик стверджує: «Ми повинні зупинитись концентрувати свою увагу на питаннях, які стосуються ворога України: який наступний план росії, яка наступна дія путіна, ми повинні зосередитись виключно на Україні. Адже вони воюють за всіх нас, за всіх хто сидить в цій залі, саме вони демонструють та нагадують нам, яке значення має свобода та демократія. Наш обов’язок зробити все необхідне аби допомогти Україні перемогти.»

На зустрічі було обговорено питання вступу України до Європейського Союзу та в НАТО. Борис Джонсон вказує: «Десятиліттями ми використовували дипломатичну двослівність щодо НАТО та України — і це закінчилося повною катастрофою. Ми витратили роки, розповідаючи українцям, що ми проводимо політику «відкритих дверей» в НАТО, і що вони мають право «обирати власну долю». І який результат всього цього? Чого ми досягли? Результат – найгірша війна в Європі за 80 років. Президент росії володимир путін зруйнував незліченну кількість життів, домівок, надій і мрій.»

Він додав, що раніше люди стверджували, що Україна належним чином не сумісна з НАТО у військовому плані. Сьогодні українці захищають свою країну з різноманітною технікою з країн НАТО, причому з неперевершеною майстерністю та відвагою. Більше того, немає абсолютно нічого, чого НАТО могло б навчити українців щодо ведення війни — насправді, є багато чого, чого вони могли б навчити нас.»

Пролунала теза, щодо того, що путін мав бути покараний ще у 2014 році, коли вторгся на Донбас і в Крим зі своєю фірмовою комбінацією відвертої брехні та жорстокості. Замість того, щоб належним чином покарати його, ми відповіли політикою боягузливого умиротворення.

Колишній прем’єр-міністр Великобританії вказує, що путін не вторгся, бо думав, що Україна збирається вступати до НАТО. Він напав на Україну, тому що вважав — з багатьма доказами — що ми не дуже серйозно ставимося до захисту України. Він атакував, тому що хотів відбудувати стару радянську імперію і тому що вірив — безглуздо — що переможе. Якби ми були достатньо сміливими та послідовними, щоб привести Україну до НАТО — якби ми справді мали на увазі те, що говорили, — тоді цієї повної катастрофи вдалося б запобігти. Можливо для когось Україна і не найкраща країна, яка має, наприклад, проблеми з корупцією, проте вона в один мільйон разів краще росії.

«Українцям треба дати все необхідне, щоб якомога швидше закінчити цю війну, і почати процес прийняття України до НАТО, і почати його зараз. Захищати Україну – захищати весь світ. Допоможемо Україні зараз – зекономимо величезні кошти у майбутньому.» – Борис Джонсон.