Головні тези Закону України про відновлення кредитування

3 липня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (надалі – Закон).

Закон передбачає:

– Відміну вимоги про обов’язкове нотаріальне посвідчення договору про заставу транспортного засобу.

– Повідомлення боржника про зміну “плаваючою” процентної ставки направляється банком протягом 15 днів, з дати, за якою застосовується нова ставка.

– Зобов’язання Банку зняти всі обтяження з іпотечного майна протягом 14 календарних днів з моменту погашення боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання.

– У разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, такий поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником виключно в обсязі, що існував до такої зміни.

– Припинення поруки повним виконанням основного зобов’язання або якщо кредитор протягом трирічного строку давності не пред’явить позов до поручителя.

– Право Банку пред’явити свої вимоги до спадкоємців протягом 6 місяців (раніше –  один рік) з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

– Доступ Банків до Державного реєстру актів громадянського стану (при наявності письмового дозволу фізичної особи, якої стосуються відомості, зазначені в актових записах).

– Ліквідація юридичної особи-боржника не припиняє гарантію, заставу чи іпотеку, якщо кредитор встиг подати позов до поручителя / заставодавця / іпотекодателя до внесення в реєстр юридичних осіб запису про ліквідацію боржника.

– Поширення іпотеки на об’єкти нерухомого майна після їх реконструкції або перепланування, які проведені після укладення іпотечного договору.

– Наявність зареєстрованих після державної реєстрації іпотеки обтяжень, інших майнових прав, у тому числі іпотечних, на передане в іпотеку нерухоме майно, не є підставою для відмови в державній реєстрації права власності за іпотекодержателем.

Закон вступає в силу з дня, наступного дня його опублікування, і вводиться в дію через три місяці.