Банки мають рекордні очікування кредитування бізнесу і прогнозують подальше зростання попиту на споживчі кредити та іпотеку

Позитивні настрої банків щодо динаміки кредитування у I кварталі 2021 року посилилися у ІІ кварталі: респонденти відзначили подальше зростання попиту домогосподарств і корпорацій на позики та поліпшили до рекордного показника очікування зростання кредитного портфеля бізнесу.

Пожвавлення попиту на кредити триває, умови кредитування пом’якшуються, ризики помірно зростають

У квітні-червні 2021 року попит на бізнес-кредити зріс, найбільше – на позики МСП, гривневі та короткострокові кредити. Головні чинники – зниження відсоткових ставок, потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі. Пом’якшення кредитних стандартів для бізнесу банки відзначають третій квартал поспіль і пояснюють це високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції з іншими банками, позитивними очікуваннями щодо загальної економічної активності та розвитку окремих галузей, насамперед для МСП.

Третина респондентів відзначили зростання рівня схвалення заявок внаслідок зниження відсоткових ставок, насамперед великим компаніям, а також через збільшення розміру позик.

Понад 80% банків уважають загальне боргове навантаження середнім, у великих підприємств воно є вищим, якщо порівняти з МСП. Наступного кварталу фінустанови прогнозують найзначніше з 2013 року пом’якшення стандартів гривневого кредитування бізнесу.

Попит населення на кредити зростає упродовж року. У ІІ кварталі половина респондентів зазначили зростання попиту як на споживче кредитування, так і на іпотеку.

Стандарти кредитування населення пом’якшуються третій квартал поспіль. За іпотечними кредитами – завдяки позитивним очікуванням перспектив ринку нерухомості. Для споживчих кредитів це пов’язано з позитивними очікуваннями платоспроможності споживачів та загальної економічної активності, а також із конкуренцією з іншими банками та небанківськими фінансовими установами.

Рівень схвалення заявок зріс переважно на споживчі кредити. Кожен п’ятий банк вважає боргове навантаження домогосподарств низьким. У ІІ кварталі учасники опитування відзначили помірне зростання ризику ліквідності, кредитного та процентного ризиків.

Банки зберігають позитивні очікування перспектив кредитування

У наступні 12 місяців 79% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 88% – корпорацій. Частка банків, які очікують приросту кредитного портфеля підприємств, є найбільшою за всю історію спостережень.

67% фінустанов прогнозують зростання обсягів фондування через збільшення коштів як населення, так і корпорацій. У найближчі три місяці банки очікують подальшого зростання кредитного ризику, водночас процентний ризик та ризик ліквідності зменшаться.

Поточне опитування проводилося із 17 червня до 09 липня 2021 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 90%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.