Зустріч з платіжним ринком щодо обговорення поєкту Закону України «Про платіжні послуги»

27 лютого в приміщенні Національного банку України, відбулась зустріч з питань обговорення Закону України «Про платіжні послуги» з представниками небанківських фінансових установ, на якій була присутня Президент UAPS Мурашко Антоніна.

Нагадуємо, що 31 січня 2020 року Національний банк презентував пропозиції до проєкту Закону України «Про платіжні послуги» представникам банківської та фінансової спільноти.

Потреба в оновленні чинного закону про платіжні системи та переказ коштів в Україні виникла ще кілька років тому. Цей закон, ухвалений ще у 2001 році, уже не відповідає вимогам сьогодення і сучасним тенденціям на українському та світовому платіжному ринках.

Саме тому Національний банк впродовж останнього року працював над фундаментальним оновленням законодавства, що регулюватиме діяльність українського ринку платежів.

Фахівці Національного банку розповіли учасникам зустрічі про ключові зміни на платіжному ринку, що передбачає презентований документ, зокрема:

– на ринку платежів з’являться нові платіжні послуги та нові постачальники цих послуг;

– система ліцензування та реєстрації діяльності на платіжному ринку буде оновлена – у залежності від тих послуг, що надаватимуть платіжні установи;

– емітентами електронних грошей зможуть бути не лише банки, але й інші учасники платіжного ринку, що отримали відповідну ліцензію;

– передбачається трансформація платіжних систем в інших суб’єктів платіжного ринку, завдяки скасуванню необхідності створення або обов`язкової участі у платіжній системі для надання платіжних послуг;

– завдяки імплементації норм євродирективи PSD2 в Україні у 2022 році має запрацювати відкритий банкінг (безпечний онлайн-доступ до коштів та даних на клієнтських рахунках для окремих категорій постачальників, що надають послуги ініціювання платежу та надання консолідованої інформації за рахунками) тощо.

Загалом учасники небанківського платіжного ринку позитивно оцінили пропозиції центрального банку та констатували розширення можливостей, що передбачає нове регулювання. Під час зустрічі їх цікавило, як нове регулювання вирішуватиме питання фінансового моніторингу, податкового контролю за рахунками, ризиків, платіжного шахрайства, гарантування збереження коштів на рахунках клієнтів, віддаленої ідентифікації тощо.

Національний банк розраховує на тісну співпрацю з учасниками фінансового ринку у роботі над текстом нового законодавчого документу щодо платіжних послуг. Регулятор очікує на конструктивний діалог з метою створення такого документу, який максимально задовільнить усіх учасників фінансового ринку.

Крім того, за проханням представників платіжного ринку Національний банк України продовжив термін прийняття коментарі та зауваження до проєкту Закону України «Про платіжні послуги».

Зважаючи на цей факт, Асоціація закликає учасників ринку долучитись до обговорення даного проєкту Закону України «Про платіжні послуги».

Для систематизації інформації для надання її до Національного Банку України, коментарі та зауваження до проєкту Закону України «Про платіжні послуги» надіслати не пізніше 03.03.2020 року на електрону адресу Асоціації – [email protected]  у форматі таблиці «Норма проєкту Закону України «Про платіжні послуги» – Пропозиція/Зауваження – Обґрунтування».