Законом вставлені нові вимоги до мікрокредитування

Президент України підписав закон, який зобов’язує фінансові установи розкривати повну вартість кредитів, сумою менше мінімальної заробітної плати (на сьогодні – 5 тис. грн) та строком до одного місяця. Також цей закон установлює максимальну планку санкцій, які фінансова установа може нарахувати клієнтові у випадку прострочення виплат за кредитом.

З набранням законом чинності, фінансові компанії будуть зобов’язані вказувати реальну річну процентну ставку за мікрокредитами, яка включає всі без винятку витрати клієнта. Зокрема й у рекламі.

Договір мікрокредиту повинен буде містити повну інформацію про позику, а саме: повну процентну ставку, наявність додаткових та супутніх послуг, орієнтовну загальну вартість кредиту, графік платежів, інформацію про санкції у випадку прострочення та інше. Також фінансовій компанії заборонено змінювати умови договору в односторонньому порядку.

Проте фінансові компанії не будуть зобов’язані надавати клієнтам паспорт кредиту перед підписанням договору, якщо йдеться про позику сумою, що не перевищує мінімальну зарплату. Таке зобов’язання є лише для кредитів понад мінімальну зарплату.

Однак НБУ планує встановити вимогу до фінансових компаній розміщувати істотні характеристики кредитних продуктів (зокрема й мікрокредитів) на своїх вебсайтах, тим самим забезпечуючи своєчасне надання повної, точної та достовірної інформації про фінансові послуги.

За законом з’явиться максимальна планка штрафів та пені – подвійна сума кредиту. Водночас таке обмеження не може збільшуватися за домовленістю сторін (навіть, якщо така умова передбачена в договорі).

Також закон передбачає, що у випадку прострочення ставка за мікрокредитом не може змінюватися в гіршу для клієнта сторону.

До набрання чинності цим законом Національний банк повинен привести у відповідність свої нормативно-правові акти.