Новий законопроект про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом

Державна служба фінансового моніторингу (далі – Держфінмоніторинг) на власному сайті оприлюднила проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Законопроект передбачає обов’язок суб’єктів, що надають послуги переказу коштів, проводити «належну перевірку» (збирати інформацію) всіх переказів  на суму, що дорівнює чи перевищує 30000 гривень, або суму, еквівалентну зазначеній сумі, в тому числі в іноземній валюті, банківських металах.

Належна перевірка передбачає отримання інформації про:

– ініціатора переказу (ПІБ, його паспортні дані, місце проживання(перебування) або реєстраційний номер облікової картки, платника податків, або дату і місце народження; найменування юрособи, код ЄДРПОУ, номер рахунка або унікальний обліковий номер фінансової операції, який дає змогу здійснити відстеження операції);

– одержувача (ПІБ або найменування юрособи, номер рахунка, на який зараховуються кошти, або унікальний обліковий номер фінансової операції).

Перекази на суму менше 30 тис. грн мають супроводжуватися як мінімум інформацією про платника та одержувача коштів (ПІБ або найменування юрособи, номер рахунка або унікальний обліковий номер фінансової операції, який дає змогу здійснити відстеження операції),

Суб’єктам первинного фінмоніторингу буде заборонено здійснювати переказ коштів у разі відсутності вищевказаної інформації.

Ці вимоги не поширюються на операції зняття коштів з власного рахунка, переказу коштів з метою сплати податків, штрафів, комунальних платежів, при використанні електронних грошей для оплати товарів або послуг (якщо номер платіжного інструменту або пристрою супроводжує переведення на всьому шляху руху коштів), переказу менше 30 тис. грн. для оплати товарів або послуг (за умови, що платіжна система може відстежити переказ коштів і визначити особу, яка уклала договір з одержувачем про постачання товарів або надання послуг), а також операцій із забезпечення проведення переказу коштів, що здійснюються операторами послуг платіжної інфраструктури.

Також перелік суб’єктів первинного фінмоніторингу доповнять бухгалтери та податкові консультанти.

Пропозиції та коментарі до законопроекту просимо не пізніше 20.08.2018 року надіслати на електрону адресу Асоціації «УАПС» – [email protected].