НБУ удосконалив порядок ліцензування на використання іноземної валюти як засобу платежу

04 травня 2018 року Національний банк офіційно оприлюднив зміни до Порядку видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу.

Перш за все зміни стосуються переліку документів, необхідних для отримання ліцензії та для зміни умов раніше отриманої ліцензії.

Тепер обов’язковою умовою отримання ліцензії є подача відповідної заяви, в якій має розкритися мета і потреба в отриманні такої ліцензії та інші відомості.

Одночасно в Положенні конкретизовано право НБУ запитувати й отримувати від заявника додаткову інформацію і документи та право звертатися до державних органів, уповноважених банків, інших юридичних та фізичних осіб для отримання інформації, документів та висновків стосовно учасників операції, суті та мети цієї операції, відповідності суті операції змісту діяльності заявника, джерел походження коштів.

По-друге, доповнено підстави для відмови заявнику у видачі ліцензії та унесення змін до неї, а саме:

•  ліквідація, скасування державної реєстрації або акредитації власника ліцензії;
  •  стороною валютної операції є держава-агресор, держава-окупант та/або держава включена до переліку країн, що не виконують вимог по боротьбі з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом та/або щодо якої застосовано міжнародні санкції.

Вищезазначені зміни внесені Постановою Правління НБУ № 48 «Про затвердження Змін до Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу» від 03 травня 2018 року.