НБУ провів круглий стіл з представниками небанківських фінансових установ

Представники Асоціації «УАПС» 08 жовтня 2019 року прийняли участь у Круглому столі щодо реалізації проекту Спліт з представниками та експертами небанківських фінансових установ, який відбувся в Національному  банку України.

Зустріч відбулась за участі Першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової, директора департаменту ліцензування Олександра Бевза, директора департаменту стратегії та реформування Сергія Карпенко, представників проекту USAID, профільних асоціацій та представників фінансових компаній, ломбардів та бюро кредитних історій.

Нагадуємо, що 12 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла рішення та підтримала  у першому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (до цього – законопроект № 1069-2).

Законопроект передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Національний банк стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

Представники Національного банку презентували план першочергових дій та завдань проекту Спліт, загальну логіку інтеграції функцій та структури Нацкомфінпослуг до Національного банку, основні етапи дій після прийняття ПЗУ «Спліт» та ключові аспекти нової моделі регулювання для небанківських фінансових установ.

На зустрічі представники Національного банку повідомили, що на базі НБУ буде створено комітет з нагляду за небанківськими фінансовими установами.

Особливу увагу в регулюванні та нагляді за діяльністю фінансових компаній регулятор буде приділяти таким питанням як: розкриття структури власності компанії, підтвердження джерел походження котів, виконання вимог законодавства щодо фінансового моніторингу, та відповідність вимогам фінансових компаній положенням закону про захист прав споживачів.

Учасники зустрічі також обговорили  основні напрями Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року.

Загалом, представники Національного банку  наголосили про готовність приймати пропозиції щодо доопрацювання обох документів, як проекту Спліт, так і Стратегії розвитку фінансового сектору 2025. Презентація Національного банку у вкладці.

Асоціація «УАПС» закликає учасників ринку долучитись до обговорення даних документів. Коментарі та зауваження  просимо не пізніше 23.10.2019 року надіслати на електрону адресу Асоціації – [email protected].