Нацкомфінпослуг роз’яснило порядок набуття істотної участі у фінансовій установі

Нацкомфінпослуг на своєму сайті випустило інформаційне повідомлення  із нагадуванням інвесторам, які мають намір набути істотної участі у фінансовій установі про вимоги Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі – Закон) щодо зобов’язання в отриманні письмового погодження регулятора.

Зокрема Нацкомфінпослуг наголошує, що у разі коли особа набуває істотної участі у фінансовій установі або збільшує свою істотну участь до рівня, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу такої фінансової установи чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах фінансової установи, без отримання письмового погодження Нацкомфінпослуг, зазначена особа не має права прямо чи опосередковано, повністю чи частково користуватися правом голосу придбаних акцій (часток) та брати будь-яким чином участь в управлінні фінансовою установою.

Рішення загальних зборів учасників, прийняті з порушенням вимог, визначених частинами дев’ятою та десятою статті 9 Закону, не мають юридичної сили.

За наявності вищезазначеної обставини, Нацкомфінпослуг призначає довірену особу з числа осіб, запропонованих фінансовою установою, на період до отримання письмового погодження Нацкомфінпослуг набуття або збільшення істотної участі у фінансовій установі.

Довірена особа зобов’язана під час голосування діяти в інтересах кваліфікованого та зваженого управління фінансовою установою.