Коротко про спрощення подання звітності до ДСФМ

17 травня 2018 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.03.2018 №344 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 29 січня 2016 року № 24».

Наказом передбачено виключення необхідності використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ), при заповненні СПФМ форм обліку та подання інформації, пов’язаної із здійсненням фінансового моніторингу.

Нагадаємо, що 12 травня 2018 року набула чинності урядова постанова  «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» № 343 від 10.05.2018, яка скасовує необхідність проставлення відбитку печатки на документах під час подачі до органів державної влади також скасовує обов’язок дублювання електронних документів на папері.

Зокрема зміни були внесені до:

– Порядку подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) суб’єктів первинного фінансового моніторингу, виявлення та реєстрації, а також подання суб’єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 р. № 552

– Порядку подання суб’єктами господарювання, підприємствами, установами та організаціями, що не є суб’єктами первинного фінансового моніторингу, інформації на запит Державної служби фінансового моніторингу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 411

– Порядку надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. № 693