Громадська рада підтримала запровадження мораторію на перевірки ДФС України

06.08.2019 року UAPS» підготувала та направила до Податкового комітету Громадської ради при Головному управлінні ДФС у м. Києві лист-звернення з проханням щодо ініціювання накладення мораторію на планові, непланові, фактичні та інші перевірки Державної фіскальної служби України щодо застосування небанківськими фінансовими установами РРО при переказі коштів без відкриття рахунків через програмно-технічні комплекси самообслуговування до моменту закінчення експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, який проводиться Міністерством фінансів України відповідно до Постанови №472 (далі – Постанова №472).

Відповідно до Постанови № 472 до 31 грудня 2019 року триває експериментальний проект з провадження новітніх моделей РРО. Проте, наразі ДФС України не надано можливості небанківським фінансовим установам, що здійснюють діяльність з переказу коштів за допомогою ПТКС, підключитися до баз даних ДФС України та протестувати новітні моделі РРО з метою виконання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

В той час, коли ДФС України не дає можливості використовувати новітні моделі РРО, ГУ ДФС у м. Києві проводить фактичні перевірки з приводу використання РРО суб’єктами господарювання-небанківськими фінансовими установами.

Розглянувши вищезазначену проблематику та звернення Асоціації, на засіданні Податкового комітету Громадської ради при Головному управлінні ДФС у м. Києві 08 серпня 2019 року, радою було прийняте рішення підготувати лист-рекомендацію, яким рекомендувати ГУ ДФС у м. Києві утриматися від проведення фактичних перевірок небанківських фінансових установ, які здійснюють діяльність з прийняття готівки для подальшого переказу за допомогою ПТКС, на предмет використання РРО на час реалізації експериментального проекту Міністерства фінансів України щодо впровадження новітніх моделей РРО, тобто до 31 грудня 2019 року.

Сподіваємось, що дане звернення знайде своє логічне завершення у відповідних нормативних документах та допоможе ринку фінансових послуг у розвитку та впровадженні новітніх моделей РРО.