Фінансова інклюзія як драйвер економічного зростання: що потрібно робити державі, бізнесу та громаді?

12 червня у київському інноваційному парку UNIT.City розпочався другий міжнародний “Форум з фінансової інклюзії. Нікого за бортом”, на якому була присутня президент UAPS Антоніна Мурашко.

Як і минулого року, форум спільно організований Національним банком, учасниками ринку, міжнародними партнерами. Цьогорічна подія об’єднала спікерів із Австралії, Великої Британії, Індії, Кенії, Норвегії, Польщі, США, Туреччини та понад 300 гостей форуму – посадовців, бізнесменів, експертів, освітян, громадських діячів.

Великою вдачею для форуму стало спеціальне звернення до учасників від її Королівської Величності Максими, Королеви-консорт Нідерландів, яка є Спеціальною уповноваженою Генерального Секретаря ООН з питань фінансової інклюзії задля розвитку, Почесною меценаткою Глобального партнерства за фінансову інклюзію Великої двадцятки, а також Почесною головою Голландської платформи з фінансової грамотності Money Wise. Звернення зачитав посол Королівства Нідерландів в Україні Едуард Хукс.

Також з привітальним словом до учасників форуму звернулась Cьюзан К. Фрітц, директор Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі.

Голова Національного банку України Яків Смолій виступив із основною доповіддю форуму. “Фінансова інклюзія примножує можливості українців. Доступ до кредитів сприяє підприємництву, а доступ до страхування створює “подушку безпеки”. На макрорівні це спроможність країни протидіяти кризовим явищам. А для кожного українця – можливість бути готовим до швидких змін та непередбачуваних обставин, якими так сильно наповнене життя нашої країни в останні два десятиліття”, – наголосив на позитивних результатах від підвищення фінансової доступності Голова Національного банку України Яків Смолій.

У яких напрямках Україні потрібно посилювати роботу? Організатори пропонують розібратися під час тематичних дискусій.

З доповіддю «Фінансова інклюзія: світові тенденції та практики» виступила Інга Андрєєва, генеральний директор Mastercard в Україні та Молдові.

Про відповідальність за загальний доступ і користування фінансовими послугам  розповів заступник Голови Національного банку Роман Борисенко.

Щодо фінансової  грамотність і її ролі у тримати власних фінансів під контролем доповіла директор Департаменту комунікацій Національного банку Наталія Бондаренко.

На Форумі відбулися дискусії щодо доступності фінансових послуг в Україні, а також обміну ідеями зі співробітництва держави, бізнесу і неурядових організацій та формування спільного бачення шляхів підвищення фінансової замученості українців.

Під час форуму Національний банк оголосить свої плани щодо посилення роботи із захисту прав споживачів, а також презентує ринку бачення стратегії фінансової грамотності.

Повний текст промови Голови НБУ Якова Смолія.