Categories: Новини

Як українські платіжні системи допомагали ЗСУ: підсумки 2022 року від GPA (раніше УАПС)

Український фінансовий сектор цього року не лише ефективно відповідав на виклики повномасштабного вторгнення і забезпечив стабільність економіки і банківської системи, а й активно включився у підтримку наших Сил оборони. Як вітчизняні фінансові компанії, банки та платіжні системи допомагали ЗСУ у 2022 – розповіли в асоціації GPA, Global payment association (раніше – Українська асоціація платіжних систем, УАПС). 

Разом із іншими гравцями fintech-ринку президент GPA Галина Хейло з перших днів повномасштабної війни підтримує і просуває боротьбу проти агресора на фінансовому фронті. Асоціація однією із перших публічно закликала припинити обслуговування російських платіжних карток та регулярно звертається до міжнародних організацій щодо визнання росії державою-терористом та щодо механізмів отримання Україною репарацій.

 

“UAPS не могла залишатися осторонь війни, тому ми активно зверталися та звертаємось до різних міжнародних організацій щодо визнання росії державою-терористом, щодо механізмів отримання Україною репарацій. З цього приводу ми маємо тісне співробітництво з Асоціацією лобістів України та спільно виробляємо механізми отримання Україною репарацій. Крім того, ми працюємо з Аланом Райлі – вченим-юристом, соліситором Верховного суду Сполученого Королівства, який активно займається цими питаннями”

Галина Хейло

президент GPA (раніше УАПС)

Також асоціація GPA організувала низку важливих конференцій та нетворк-заходів, на яких найкращі професіонали та експерти обговорювали майбутнє України після війни та напрацьовували ключові принципи повоєнної відбудови нашої країни.  Це, зокрема, Polish Ukrainian Israeli Tech Summit 2022, який пройшов 14 грудня у Варшаві, та «Україна під час війни. Економіка. Безпека. Енергетика. Перспективи відновлення» за сприяння Atlantic Council, МПС LEO та IBOX BANK, яка відбулась 6 жовтня.

 

“Команда Асоціації плідно працювала над підготвкою UAPS Conference 2022.Захід мав велике значення для учасників та глядачів трансляції, адже обговорювалися питання стратегічного розвитку України в умовах війни … Сьогодні критично важливо проводити такі заходи в європейських країнах, піднімати питання поточної допомоги та післявоєнної відбудови з іноземними партнерами. Саме тому ми з LEO та IBOX BANK вирішили організувати щорічну конференцію UAPS Conference у Варшаві”

Галина Хейло

президент GPA (раніше УАПС)

Повномасштабне вторгнення рф зненацька застало багатьох учасників українського платіжного ринку. Винятком не стала і міжнародна платіжна система LEO, яка у перші дні активних бойових дій була змушена призупинити значну частку операцій, аби перенести сервери у хмарні сховища. Однак сумлінна робота та ефективне управління дозволили компанії не лише адаптуватись до нових реалій, а і зрости. За підсумками 2022 року Міжнародна платіжна система LEO увійшла до ТОП-3 платіжних систем України, розповіла CBDO МПС LEO Маріам Матіашвілі.

“Цього року LEO переживала різкі падіння та важкі злети. Війна вплинула на кожний процес в компанії, на команду. 24 лютого ми були змушені зупинити левову частку платіжних операцій, аби перенести сервери у хмару та адаптуватися до умов воєнного стану. Наслідки такої аварійної зупинки ліквідовували наступні пів року. Але важка праця завжди приводить до позитивних результатів, саме тому у 2022 LEO посіла 3 місце серед найбільших внутрішньодержавних систем грошових переказів. Ми цим дуже пишаємося!”

Маріам Матіашвілі

 CBDO МПС LEO

2022 рік приніс багато викликів для українського фінансового сектору, але не треба сподіватись, що 2023 буде легшим. Українцям і усьому бізнесу варто консолідуватись та продовжувати працювати на нашу перемогу, наголошує CBDO міжнародної платіжної системи LEO.

“Наступний 2023 точно не буде легшим. Але ми всі маємо одну мету  закінчити війну. Як тільки ми цього досягнемо спільними зусиллями, українці зможуть розвивати бізнес у більш стабільних умовах та за участі міжнародних партнерів” 

Маріам Матіашвілі

 CBDO МПС LEO

Цьогоріч МПС LEO  стала спонсором хакатону Coding Challenge for Ukraine разом з Європейською Комісією, UAFIC, EDFA. Проекти хакатону були направлені на розв’язання питань тимчасово переміщених осіб, постраждалих від війни, військових, медиків, тощо.

“Наші пріоритети – зберігати робочі місця, сплачувати податки та збори в Україні, допомагати ЗСУ. Один з паралельних напрямків – активна інтеграція українського бізнесу в європейський ринок, промоція українських спеціалістів та їх цінності для ЄС. Це одна з причин, чому ми підтримали хакатон, стали частинкою його реалізації”

Маріам Матіашвілі

 CBDO МПС LEO

Міжнародна платіжна система LEO у 2023 році продовжить курс на масштабування, відкриватиме нові регіони та розвиватиме P2P продукти, поділилась Маріам Матіашвілі. CBDO міжнародної платіжної системи LEO також подякувала українським оборонцям за сміливість та героїзм, та привітала українців зі святами.

“Якщо говорити з точки зору бізнесу та фінтеху, LEO продовжить розвиток та покращення платіжних P2P продуктів, а також розширюватиме географію своєї діяльності. Загалом у 2023 році ми спостерігатимемо за розвитком BNPL продуктів, за реалізацією державних CBDC, а також за впровадженням Open Banking. Рік буде цікавим та насиченим. Хотілося б подякувати ЗСУ за сміливість та героїзм, які вони щодня виявляють на полі бою! А також привітати українців з Новим Роком та Різдвом!”.

Маріам Матіашвілі

 CBDO МПС LEO

Соціальна відповідальність та підтримка команди під час війни – кредо IBOX BANK. Перший транзакційний продовжує допомагати своїм мобілізованим співробітникам та виплачувати їм зарплату у повному обсязі. Також керівництво IBOX BANK взяло на себе релокацію працівників та їх родин у безпечні регіони та оплатили проживання, розповів голова правління  IBOX BANK Петро Мельник.

Значну частину доходів фінустанова витрачає на допомогу нашій армії та гуманітарні ініціативи. Навесні IBOX BANK передав усі свої інкасаторські бронемобілі на потреби ЗСУ, перерахував значну частину прибутку українським захисникам – після повномасштабного вторгнення банк спрямував понад 70 мільйонів гривень Силам оборони, а також закупив бронетранспортери для наших оборонців.

Голова правління IBOX BANK зазначив, що банк упродовж усього 2022 року продовжив підтримувати дитбудинки, школи, закупав медобладнання для українських лікарень і надавав адресну підтримку сім’ям, які постраждали від рук окупантів. Перший транзакційний став одним із перших, хто почав відновлювати термінальну мережу у звільненому Херсоні. Також за підтримки IBOX BANK у співпраці із Миколаївською ОВА на території п’яти лікарень Міста-Героя Миколаєва облаштували артезіанські свердловини, щоб забезпечити медиків і пацієнтів питною водою. Фінустанова продовжуватиме робити усе, щоб наблизити нашу перемогу та довгоочікуваний мир, підкреслив Петро Мельник.

“Сьогодні ми всі просто робимо свою справу, стиснувши зуби 24/7, усі українці воюють за нашу волю. IBOX BANK протистоїть окупантові на своїй ділянці фронту з перших днів повномасштабного вторгнення. Ми передали весь автопарк своїх інкасаторських машин на потреби ЗСУ, підтримуємо благодійні фонди, надаємо адресну підтримку військовим частинам та окремим підрозділам, а також цивільним українцям, що потребують підтримки. Сьогодні кожен має потребу бути причетним до Перемоги. IBOX BANK продовжує системно розширювати свою географічну присутність на всій території України, що робить наші продукти та послуги максимально доступними для клієнтів”

Петро Мельник

голова правління IBOX BANK

Olga

Share
Published by
Olga

Recent Posts

«‎Тиск на бізнес під час війни – це постріл собі у ногу»‎: голова МПА Галина Хейло

До бізнесу потрібно ставитись не як до гусаків, яких треба общипувати, а як до курей,…

8 місяців ago

Поповнення карток готівкою через термінали з 1 серпня потребуватиме телефону – НБУ

З 1 серпня внесення готівки через термінали вимагатиме від платника ввести номер мобільного телефону. Такі…

1 рік ago

Президент Міжнародної Платіжної Асоціації долучилась до Україно-польського економічного форуму

Президент Асоціації GPA Галина Хейло була запрошена на зустріч українського та польського бізнесу, в якій…

1 рік ago

Польща продовжила дію валютної угоди із НБУ

Центральні банки України та Польщі ще на рік продовжили дію угоди про можливість валютної підтримки…

1 рік ago

В Україні легалізували розрахунки електронними грошима

З 1 квітня 2023 року набув чинності законопроєкт №4366, який передбачає легалізацію в Україні розрахунків…

1 рік ago

Власники Android-пристроїв під загрозою: вірус Nexus атакує програми для онлайн-банкінгу

Троян маскується під легальні сервіси та портали, що свідчить про високий рівень його небезпеки У…

1 рік ago