Categories: Новини

Результати робочої зустрічі з НБУ, щодо обговорення проблемних питань застосування деяких норм Положення про ведення касових операцій

07 лютого в приміщенні Національного банку України за ініціативи Асоціації «Небанківські Фінансові Установи» та за підтримки Української асоціації платіжних систем (UAPS) відбулась робоча зустріч щодо обговорення проблемних питань застосування деяких норм Постанови Правління НБУ від 29.12.2017 № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (із змінами і доповненнями) (далі – Положення №148).

Зустріч відбулась з представниками Департаменту грошового обігу, Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України та представниками Департаменту внутрішнього аудиту Державної податкової служби.

На робочій зустрічі присутні обговорювали проблемні питання застосування Положення № 148 небанківськими установами та неоднозначні тлумачення вимог законодавства у сфері ведення касових операцій небанківськими установами, а саме:

  • Застосування поняття «каса», в розумінні пп.8 п.3 розділу І Положення №148 ПТКСів небанківських установ, які розташовані за межами офісу небанківських установ, що використовується для прийняття готівки для подальшого переказу.
  • Відображення у касовій книзі суми готівки внесеної до ПТКСів для подальшого переказу на підставі прибуткових касових ордерів.
  • Особливості здійснення інкасації грошових коштів прийнятих через ПТКС безпосередньо співробітниками небанківських установ, інкасаторськими службами банків та товариствами, які отримали ліцензію на надання послуг з інкасації.
  • Та інші.

За результатами зустрічі учасниками досягнуто домовленості про подальшу співпрацю у вирішенні спірних і проблемних питань Положення № 148.

Керівництво Української асоціації платіжних систем та Асоціації «Небанківські Фінансові Установи» дуже вдячні представникам Національного баку України та Державної податкової служби за діалог та сподівається на активну плідну співпрацю у напрямку розвитку ринків фінансових послуг.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

«‎Тиск на бізнес під час війни – це постріл собі у ногу»‎: голова МПА Галина Хейло

До бізнесу потрібно ставитись не як до гусаків, яких треба общипувати, а як до курей,…

8 місяців ago

Поповнення карток готівкою через термінали з 1 серпня потребуватиме телефону – НБУ

З 1 серпня внесення готівки через термінали вимагатиме від платника ввести номер мобільного телефону. Такі…

1 рік ago

Президент Міжнародної Платіжної Асоціації долучилась до Україно-польського економічного форуму

Президент Асоціації GPA Галина Хейло була запрошена на зустріч українського та польського бізнесу, в якій…

1 рік ago

Польща продовжила дію валютної угоди із НБУ

Центральні банки України та Польщі ще на рік продовжили дію угоди про можливість валютної підтримки…

1 рік ago

В Україні легалізували розрахунки електронними грошима

З 1 квітня 2023 року набув чинності законопроєкт №4366, який передбачає легалізацію в Україні розрахунків…

1 рік ago

Власники Android-пристроїв під загрозою: вірус Nexus атакує програми для онлайн-банкінгу

Троян маскується під легальні сервіси та портали, що свідчить про високий рівень його небезпеки У…

1 рік ago