Categories: Новини

Галина Хейло, президент UAPS: про культуру української фінансової сфери, лобізм, взаємини України та США і цифрових активах

Фінансову сферу України експерти справедливо вважають однією з найсучасніших і розвинених. Однак за гучними заголовками стоїть постійна напружена робота. Президент Української Асоціації платіжних систем і віце-президент Асоціації українських банків Галина Хейло розповіла редакції UA NEWS, в чому особливість українських government relations, чому і як державні цифрові активи стабілізують цей ринок.

Як ви оціните першу половину 2021 року в фінансовій сфері? Чи достатньо консолідованою була реакція банків на проблемні питання, наприклад, зниження інтерчейндж?

Галина Хейло: 2020 рік українська банківська сфера пережила як рік викликів. Однак необхідно віддати належне: вона дуже швидко адаптувалася до карантину і змогла «переформатуватися» під нову кризову ситуацію. Минулий рік показав, що наша банківська система досить стійка, і пандемія не змогла її зламати.

2021 рік проходить під егідою стабілізації – ставки по депозитах були знижені, а це один з показників достатньої ліквідності банків. Пандемія привела до істотного зростання онлайн-платежів, збільшилися обсяги розрахунків картками, проте учасники ринку були готові до таких процесів. І це зростання було одним з основних чинників в дискусії щодо комісії «інтерчейндж».

Галина Хейло: «Сфера government relations швидше на етапі становлення і окремих корисних ініціатив. У нас поки немає законодавчо визначеного лобізму, а тому немає і галузі»

Моя думка незмінно – ринкове регулювання комісії «інтерчейндж» є найбільш правильним рішенням. На мій погляд, поточний рівень комісії є ринково об’єктивним і дає можливість банкам інвестувати ці кошти в технології, які роблять користування банківськими продуктами для клієнтів більш зручним, швидким, легким і безпечним.

Нещодавно найбільші банки разом з Mastercard і Visa домовилися про компромісну позицію щодо розміру комісії «інтерчейндж», і це теж ринкове рішення.

Ви є віце-президентом Асоціації українських банків, а нещодавно ще стали президентом Української Асоціації платіжних систем, учасниками якої є переважно небанківські фінустанови. Як відрізняються основні завдання, які необхідно вирішувати?

Галина Хейло: Звичайно, у банків є свої дискусійні моменти, у НФУ – свої. Але в цілому методологія рішення одна і та ж – стимулювання лібералізації нормативної бази та її практична імплементація.

На щастя, останніми роками Національний Банк України, який є регулятором, максимально зацікавлений в тому, щоб розвивати ринок, а тому сам просуває нові рішення. Завдання профільних асоціацій тут – дати можливість донести свою думку і бути почутим кожному учаснику, а також допомогти тим, хто не встигає за темпом інновацій.

Наскільки розвиненими є GR-історії в українській фінансовій сфері? Чи є якісь особливості?

Галина Хейло: Сфера government relations швидше на етапі становлення і окремих корисних ініціатив. У нас поки немає законодавчо визначеного лобізму, а тому немає і галузі. Але світ розвивається швидше, а тому головними комунікаторами між державою і бізнесом виступають бренди-лідери своєї галузі або ніші, або профільні асоціації.

«Наші американські партнери готові допомагати нам у тому, щоб ми наводили порядок у власному домі. А почати потрібно з реформ і реальної боротьби з корупцією»

Як представник двох таких об’єднань, я бачу, що рівень усвідомлення необхідності комунікації з державою з боку бізнесу зростає щороку. Банки і фінансові компанії активно долучаються до діалогу в комітетах, пропонують свої ідеї. І це найбільший плюс.

Під час вашого робочого візиту в США ви зустрілися з послом України Оксаною Маркаровой. Яке у вас враження про економічну складову двосторонніх відносин наших країн і наскільки на них впливає політична погода?

Галина Хейло: Під час зустрічі ми обговорили питання взаємин і допомоги з боку США в розвитку банківської системи та платіжних систем України. Також розглянули можливості участі UAPS і АУБ в заходах, які організовує Посольство.

Цікавий факт: історична будівля, де розташоване посольство України, відоме тим, що саме в ньому був підписаний акт про створення округу Колумбія. Це дуже символічно для України як незалежної держави, стратегічний рух якої до західних стандартів демократії і верховенства права є найбільш очевидним серед країн СНД.

Галина Хейло: «Зараз кріптоактіви мають високу волатильність. Можуть обвалюватися або рости через твіттер-активності мільярдерів або рішення окремих країн. Саме тому, хоч це і парадокс, але цифрові активи – це гра в довгу. І розвиток ринку буде змушувати їх стабілізуватися»

Однак, умови наші дуже складні, як з-за зовнішньої агресії, так і з-за внутрішньої проблематики (корупція, недосконала судова система, незахищене право власності). У США це прекрасно розуміють, і тому експертів з українських питань дуже цінують за розуміння контексту.

Під час візиту я бачила тільки конструктив і дружню атмосферу з боку американських колег. Наші американські партнери готові допомагати нам у тому, щоб ми наводили порядок у власному домі. А почати потрібно з реформ і реальної боротьби з корупцією.

У вашому інтерв’ю «Голосу Америки» ви піднімали питання цифрових активів. На вашу думку, поява цифрових валют від держав стабілізує курс основних криптовалюта?

Галина Хейло: Як і будь-яка формалізація, яка встановлює зрозумілі «правила гри», вплив державних цифрових активів повинно бути стабілізуючим. Зараз розробкою своєї цифрової валюти займаються майже всі світові Центробанки. Згідно з дослідженнями, 80% займаються методологією, а 40% з них вже активно тестують свої цифрові валюти.

Заступник голови правління Національного банку України Олексій Шабан на конференції PAYINN Fest, в якій активну участь взяла UAPS, зазначив, що протягом двох років в Україні з’явиться власна цифрова валюта, емітована НБУ. Крім того, на конференції представники Центробанку Латвії говорили, що також мають на меті розробити свою цифрову валюту, але Олексій Шабан пообіцяв, що в Україні її впровадять раніше.

Так, зараз кріптоактіви мають високу волатильність. Можуть обвалюватися або рости через твіттер-активності мільярдерів або рішення окремих країн. Саме тому, хоч це і парадокс, але цифрові активи – це гра в довгу. І розвиток ринку буде змушувати їх стабілізуватися.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

«‎Тиск на бізнес під час війни – це постріл собі у ногу»‎: голова МПА Галина Хейло

До бізнесу потрібно ставитись не як до гусаків, яких треба общипувати, а як до курей,…

8 місяців ago

Поповнення карток готівкою через термінали з 1 серпня потребуватиме телефону – НБУ

З 1 серпня внесення готівки через термінали вимагатиме від платника ввести номер мобільного телефону. Такі…

1 рік ago

Президент Міжнародної Платіжної Асоціації долучилась до Україно-польського економічного форуму

Президент Асоціації GPA Галина Хейло була запрошена на зустріч українського та польського бізнесу, в якій…

1 рік ago

Польща продовжила дію валютної угоди із НБУ

Центральні банки України та Польщі ще на рік продовжили дію угоди про можливість валютної підтримки…

1 рік ago

В Україні легалізували розрахунки електронними грошима

З 1 квітня 2023 року набув чинності законопроєкт №4366, який передбачає легалізацію в Україні розрахунків…

1 рік ago

Власники Android-пристроїв під загрозою: вірус Nexus атакує програми для онлайн-банкінгу

Троян маскується під легальні сервіси та портали, що свідчить про високий рівень його небезпеки У…

1 рік ago